Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
kisanje zelja in repe
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
kisanje zelja in repe
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi Kisanje v kozarcih
dodala: muha
http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih
Nekateri dajo kozarce v sode z vodo, jaz sem jih zaprla (ne čisto do konca), naložila na pladnje in po treh dneh dala en pladenj na drugega. Prvi teden je malo piskalo, danes pa se je umirilo, po cca enem tednu. Zelje pobiram na staro luno, tj. ta teden, ga ene tri dni medim in nato zribam. Solim 1 - 2 kg na 100 kg, kar pomeni ena žlica na kg.
Lpi
dodala: muha
http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih
Nekateri dajo kozarce v sode z vodo, jaz sem jih zaprla (ne čisto do konca), naložila na pladnje in po treh dneh dala en pladenj na drugega. Prvi teden je malo piskalo, danes pa se je umirilo, po cca enem tednu. Zelje pobiram na staro luno, tj. ta teden, ga ene tri dni medim in nato zribam. Solim 1 - 2 kg na 100 kg, kar pomeni ena žlica na kg.
Lpi
Preverjeno deluje, enkrat je že zuf dal na forum različico tega recepta (tri dni na 21 stopinjah, važno je, da zelje pod vodo, da ne pride zrak zraven).
Sem pred nekaj dnevi odkril ostanek v enem kozarcu, skisano je bilo pred novim letom. Probam, okus se ni nič spremenil.
Enako naj bi bilo mogoče kisati tudi drugo zelenjavo, predvidevam, da v kombinaciji z zeljem (ki ima potrebno kulturo)
Sem pred nekaj dnevi odkril ostanek v enem kozarcu, skisano je bilo pred novim letom. Probam, okus se ni nič spremenil.
Enako naj bi bilo mogoče kisati tudi drugo zelenjavo, predvidevam, da v kombinaciji z zeljem (ki ima potrebno kulturo)
Aladin, priporočam ti knjigo Dario Cortese: Vlaganje Takole izgleda. V njej boš našel nasvetov dovolj in preveč.
Zelje pa nima nobene posebne kulture, kisanje povzročijo mlečno kislinske bakterije, prav iste, kot kisajo mleko v kislo mleko.
Kisanje v kozarcih deluje, ampak, za večje količine se meni zdi nepraktično. Sama imam sod, zelje pokrijem z vrečkami z vodo, umivanja zelja je minimalno, zelje je pa (lansko) še tako, kot je bilo pozimi, krasno.
Enako velja za kisanje repe.
Zelje pa nima nobene posebne kulture, kisanje povzročijo mlečno kislinske bakterije, prav iste, kot kisajo mleko v kislo mleko.
Kisanje v kozarcih deluje, ampak, za večje količine se meni zdi nepraktično. Sama imam sod, zelje pokrijem z vrečkami z vodo, umivanja zelja je minimalno, zelje je pa (lansko) še tako, kot je bilo pozimi, krasno.
Enako velja za kisanje repe.
metuljc, hvala za naslov. Tukaj pa je link do sorodne teme: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903.html
Sem ravnokar dobil nekaj več zelja, pa sem iskal original recept.
Sem ravnokar dobil nekaj več zelja, pa sem iskal original recept.
babaco je napisal/a: |
Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme. |
Zelo dobro. V zelje sicer dodajam čili - suh ali pa, če je tedaj še pri roki, kar narežem chili bomb- saj mi je zelo všeč malce pekoč. (malce!!!) Seveda, poleg ostaja mešanica brinovih jagod, popra in kumine ter soli.
Repo zgolj solim.
Sem pa letos še malce čaral-fermentiral in sem zelo, zelo zadovoljen z rezultati.
- brokoli (listi in cvetovi) = ful dobra zadevščina, kot bi bil rahlo dimljen
- cvetača in korenje skupaj = zares dobro, sveže, okusom prav prija kislina
- salsa, dobro začinjen paradižnik tomaccio = noro dober dodatek k solatam ali pa kar tako
- kimchi = preklemansko dobro kljub temu, da nisem dodajal sojine omake in ribjega fermenta
- čebula in česen = uredu, vendar mi je bolj všeč sveže
- listi zelene in luštreka = zelo všečno
- listi boraga = ne, not, nikakor, fuj, ... kot konjsko sc...., pustimo to, mali kiks
- timijanov ferment = ko odstoji v hladilniku šele dobi pravo vrednost, drugo leto bo obvezen še origanov, šetrajev, ....
Pod črto: