Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

kisanje zelja in repe

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

kisanje zelja in repe

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Glej tudi Kisanje v kozarcih

dodala: muha




http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih

Nekateri dajo kozarce v sode z vodo, jaz sem jih zaprla (ne čisto do konca), naložila na pladnje in po treh dneh dala en pladenj na drugega. Prvi teden je malo piskalo, danes pa se je umirilo, po cca enem tednu. Zelje pobiram na staro luno, tj. ta teden, ga ene tri dni medim in nato zribam. Solim 1 - 2 kg na 100 kg, kar pomeni ena žlica na kg.

Lpi
aladin
Prispevkov: 950
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Preverjeno deluje, enkrat je že zuf dal na forum različico tega recepta (tri dni na 21 stopinjah, važno je, da zelje pod vodo, da ne pride zrak zraven).

Sem pred nekaj dnevi odkril ostanek v enem kozarcu, skisano je bilo pred novim letom. Probam, okus se ni nič spremenil.

Enako naj bi bilo mogoče kisati tudi drugo zelenjavo, predvidevam, da v kombinaciji z zeljem (ki ima potrebno kulturo)
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aladin, priporočam ti knjigo Dario Cortese: Vlaganje Takole izgleda. V njej boš našel nasvetov dovolj in preveč.
Zelje pa nima nobene posebne kulture, kisanje povzročijo mlečno kislinske bakterije, prav iste, kot kisajo mleko v kislo mleko.
Kisanje v kozarcih deluje, ampak, za večje količine se meni zdi nepraktično. Sama imam sod, zelje pokrijem z vrečkami z vodo, umivanja zelja je minimalno, zelje je pa (lansko) še tako, kot je bilo pozimi, krasno.
Enako velja za kisanje repe.
aladin
Prispevkov: 950
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

metuljc, hvala za naslov. Tukaj pa je link do sorodne teme: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1903.html

Sem ravnokar dobil nekaj več zelja, pa sem iskal original recept.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

babaco je napisal/a:
Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme.


Zelo dobro. V zelje sicer dodajam čili - suh ali pa, če je tedaj še pri roki, kar narežem chili bomb- saj mi je zelo všeč malce pekoč. (malce!!!) Seveda, poleg ostaja mešanica brinovih jagod, popra in kumine ter soli.

Repo zgolj solim.

Sem pa letos še malce čaral-fermentiral in sem zelo, zelo zadovoljen z rezultati.
- brokoli (listi in cvetovi) = ful dobra zadevščina, kot bi bil rahlo dimljen
- cvetača in korenje skupaj = zares dobro, sveže, okusom prav prija kislina
- salsa, dobro začinjen paradižnik tomaccio = noro dober dodatek k solatam ali pa kar tako
- kimchi = preklemansko dobro kljub temu, da nisem dodajal sojine omake in ribjega fermenta
- čebula in česen = uredu, vendar mi je bolj všeč sveže
- listi zelene in luštreka = zelo všečno
- listi boraga = ne, not, nikakor, fuj, ... kot konjsko sc...., pustimo to, mali kiks Embarassed
- timijanov ferment = ko odstoji v hladilniku šele dobi pravo vrednost, drugo leto bo obvezen še origanov, šetrajev, ....

Pod črto: Very Happy Very Happy Very Happy
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel Crying or Very sad . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.

Nekje nekaj delam narobe Embarassed Embarassed , vsake toliko pa uspem (?) Shocked
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Hej Jugi, sem tole zdaj prebral ženički! No zdaj pa hoče podrobnosti! Ajt kar spravi se k pisanju! Lahko tudi pod recepte (še boljš!)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sedajle me čaka še nekaj o kokoših na YT, no potem pa se spravim na recepte. Kao. Confused
Odgovori