Lišaj in poškodovano deblo

Odgovori
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Vsem se lepo zahvaljujem, da ste delili z menoj, tako strokovno znanje, kot lastne izkušnje - oboje je pomembno in mi omogočili, da se lažje odločim.

Glede lišaja se je razvila kar konkretna debata. Za tiste, ki vam je močno pri srcu, prilagam še detajl.

Sicer sem se pa odločila, da bom lišaj razumela tako, kot mi je najbolj všeč in sicer, da je pokazatelj čistega zraka. In to se mi zdi tako fino.

Bolj me skrbi razgaljeno deblo. Tukaj smo na savskem prodcu tako, da je zemlja res dobro odcedna in s tem ne bi smel imeti težav. Bolj verjetno je, da je rani na deblu botroval lanski žled (prilagam sliko sicer drugega javorja, ampak je bila situacija podobna).

Tudi količina dežja, ki je padla lansko leto, je bila najbrž najbolj koristna bambusu. Za vse ostale rastline ga je bilo preveč. Vse skupaj je tako zmedlo javor, da sem ga prvič v življenju videla takole:

Forest727 prilagam še sliko iz drugega kota, ampak se nič več ne vidi in deblo je sicer zdravo. Mislim, da bom naredila, kot pravi juglans: previdno bom očistila lubje, ki štrli stran in premazala s cepilno smolo. Menim, da bi bila večja škoda, če ga pustim tako razgaljenega. Lep pozdrav.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Kljub vsemu hvala za dodatno pojasnilo.
Človek namreč misli, da stvari pozna, vendar se vedno znova pokaže kako je "narava" široko in nepoznano področje. Torej vem, da v vsakem primeru premalo vem. Wink

A vseeno. Koliko časa pa je omenjeno drevesce na tej lokaciji? Bi rekel, da je še mladič. Lahko da vzrok izvira iz "prejšnjega" okolja, (misleč na vašo prodnato podlago) .... ali pa se je na tem mestu nekoč nesrečno odlomila veja, oziroma zgodila kakšna poškodba in se to sedaj tako izkazuje, jaz pa pav na dolgo pretiravam z možnimi vzroki.

Nič. Zamaži in občuduj. Very Happy
Ruby

Juglans, drevesce sem kupila pred kakšnimi petimi leti (se mi zdi. Joj, kako čas beži..) možu za rojstni dan, ker si ga je tako želel. Potem sva ga imela v loncu, pred dobrim letom smo se pa preselili in sva ga posadila na stalno mesto.

Sicer pa kapo dol. Če slučajno nisi kriminalist, bi te bili gotovo veseli v kakšni detektivski agenciji. Namreč, imaš prav! Odlomljena veja. Mož me je včeraj spomnil, da se nama je pred kakšnima dvema letoma, ko je bil javor še v loncu, zlomila ena veja. Jaz sem čisto pozabila. Samo čudno se mi zdi, da tako poškodovanega debla ne bi prej opazila. Predvidevam, da v začetku ni bilo tako hudo, je pa situacijo poslabšal žled in dež.

Sicer pa, kot rečeno. Bom premazala s smolo in upam, da bomo lepotca še dolgo lahko občudovali.

Mimogrede, ko postanejo njegovi listi pozno jeseni škrlatno rdeči, jih velikokrat poberem in raztresem po prtu na pripravljeno mizo s krožniki, priborom in kozarci, ko imamo goste. Jim kar sapo zapre. Poskusite kdaj.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No fino, pa smo prišli stvari do dna.

Umetnica si. (odpadli listki na mizi) Smile
Ruby

juglans je napisal/a:
Umetnica si. (odpadli listki na mizi) Smile

Hvala, juglans. Ampak bi me pekla vest, če ne bi napisala. Avtorske pravice pripadajo moji boljši polovici.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Da ne odpiram nove teme. Deblo stebričaste jablane poka in pojavil se je lišaj. Ne vem, koliko časa je že tako. Jeseni smo jablano preselili z Barja domov in nisem bila pozorna, kdaj se je to pojavilo. Naj razpoke, čeprav so majhne, premažem s cepilno smolo?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lišaj ni zaradi razpok, ampak, ker mu tam ustreza. Lišaji niso paraziti, ampak le rastejo na rastlini, so torej epifiti in ji ne škodijo.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekoč mi je bilo glede vertikalnih razpok na drevesih razloženo, da skorja poka zaradi prehitrih in nenadnih pretokov "sokov" v drevesu. torej drevo naenkrat dobi preveč hrane. če je naglo prišla pomlad oz višje tem in ob tem več hrane so " naši stari" naredili nekaj rezov v skorjo debla prav zaradi tega, da niso rfazpoke povsod. ali je to bilo dobrodošlo za drevo nisem raziskovala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
če je naglo prišla pomlad oz višje tem in ob tem več hrane so " naši stari" naredili nekaj rezov v skorjo debla prav zaradi tega, da niso rfazpoke povsod. lpvoda

O takem zarezovanju je tule pisal tudi dedek. Nekako v istem smislu, kot pred peko zarežemo krušni hlebec in klobase , a ne Wink .
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, samo da ni nič hudo narobe. Wink Bi bilo smiselno, da naslednjo pomlad sama zarežem v deblo?
Odgovori