Sorbus torminalis - brek

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Vidim, da je vzgoja breka še "v povojih". Pa saj čas hitro teče...

Dafo, Dajmar, Juglans - vsem se zahvaljujem za odgovore. Veliko uspeha vam želim.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Ja, zanimivo, kaj 11-12 let (pri Dajmarju) pomeni v primeru Breka, oz. kaj ta isti čas pomeni na primeru Jablane na recimo srednji podlagi, kjer v 12 letih zraste konkretno drevo, ki je že v praktično polni rodnosti. Gotovo je tudi v tem velik del razloga, zakaj se populacija določenih vrst tako počasi obnavlja, oz. se v hudi konkurenci morda sploh ne. Zasledil sem, da naj bi v preteklosti drevesa Breka zredčila glivična okužba, a tega podatka nisem nikoli preveril. Vsekakor mislim, da si to drevo zasluži več pozornosti in popravek krivice, ki je tudi plod človeškega izsekavanja teh dreves.
mravlja

Ti dam prav glede nakupa sadike, prihranek časa je ogromen. Je pa brek pri nas tako redko drevo, da me kar malo "muči", da bi mu na nek način poizkusil pomagati.
( ironija sicer pravi, da taki posegi redkeje dajo željen rezultat ; ) Ga bom konec tedna spet malo pregledal.

Na katero podlago bi se ga lahko dalo/poizkusilo cepiti?
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Sam bi poizkusil na jerebiko, verjamem, da bi bilo tako s kompatibilnostjo še najmanj težav.
mravlja

Do jerebike (kolikor vem) žal ne morem.

Muči me aronija... in pa "muči me" naš optimist ... - ali je/si že kdaj poizkusil kaj v "to smer"... - mogoče s cepljenjem jerebike na aronijo... ?) .
mravlja

Danes me je pot spet zanesla tam mimo...

... še malo, pa bo brez listja.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Sadjar sadjarju za rojstni dan en lonec sadik....
Pa sem prišel poleg sadik Pekana tudi do Breka

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Hoj, pozdravljen, si dobil sejančke?

Si kdaj cepil obratno tvoji praksi: jerebiko na aronijo? Breka verjetno nisi še cepil.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

mravlja je napisal/a:
Do jerebike (kolikor vem) žal ne morem.

Muči me aronija... in pa "muči me" naš optimist ... - ali je/si že kdaj poizkusil kaj v "to smer"... - mogoče s cepljenjem jerebike na aronijo... ?) .

Jerebiko lahko kupiš v drevesnicah s tako robo, že izven pubertete. lahko pa jih prideš mladice k meni skopat.
Imam cel nasad Aronij cepljen na Jerebiko in Mokavec, v kontra smer nisem šel...
Verjamem da bi se Brek dobro obnesel na Jerebiki ali Mokavcu_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Optimist, hvala ti za tole.

Bom dogajanje še nekaj časa opazoval predno se odločim.
Odgovori