Pregreta smetana

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
živa je napisal/a:
Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila. Wink


A je bil odprt? Ker, če ni bil, gre lahko za podoben učinek, kot pri naših zimskih shrankih: odsotnost bakterij pri polnjenju in neprodušno zaprta posoda.


Ni nujna odsotnost bakterij, zadošča, da pH pade tako nizko, da jih blokira, tudi mlečnokislinske bakterije. Za znižanje pH poskrbijo kar bakterije same (lahko), ker medij zakisa mlečna kislina, ki je stranski produkt njihove presnove.
No, morda imajo kaj tudi biotehnologi zraven, ne rečem, da ne.
Marjeta
Prispevkov: 295
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Metuljc, hvala za zapisano.
Poskusila sem z mlekom iz mlekomata in mislim, da bi se z njim dalo narediti dobro smetano, a sem bila malo štorasta in mi ni najbolje uspelo.
Vsekakor bo treba vajo ponoviti!

Če jo kdo dela v električni pečici, kolikšno temperaturo nastavite in kako dolgo pustite mleko v njej? Saj bo šlo tudi s poskušanjem, ampak če mi lahko kdo konkretno pove, bom pa več kot vesela. Smile
živa
Prispevkov: 2516
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

muha, ni bil odprt. Kupila sem ga in pustila na pultu. Mislim, da je bil iz Ljubljanskih mlekarn.

Marjetka, mleko prelij v posodo, pusti, da se vidno nabere smetana (ali pa tudi ne), potem pa lahko daš na štedilnik, da počasi vre. Ko je na vrhu vidna smetana, pa daj v pečico, da dobi rjavo barvo. Na koliko stopinj, pa sama poskusi. Jaz bi dala na 100 stopinj (vroč zrak), ko bo zate dovolj rjava, vzemi lonec ven. Verjetno bo rjavo tudi mleko. Za uporabo le-tega pa imaš že nasvete.

naj ti uspe!_________________Lp, Živa
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Marjeta je napisal/a:
Če jo kdo dela v električni pečici, kolikšno temperaturo nastavite in kako dolgo pustite mleko v njej? Saj bo šlo tudi s poskušanjem, ampak če mi lahko kdo konkretno pove, bom pa več kot vesela. Smile

Ja, seveda v električni. V koviunski ali glinasti psoodi, različno. Dam na kake 180 stC, pustim pa toliko časa, da se naredi mešano rjavo-rumeno-bel vzoprec na površini. Če opazim, da se kakšen del smetane dvigne in zato bolj porjavi, prebodem ta del in malo potopim v mleko.
Ko pečico ugasnem, pustim mleko v njej, da se ohladi, vmes porežem rob smetane in jo malo potopim v mleko, tako postane tudi zgornja stran sočna, sicer ostane nekako papirnata.
Le veselo na delo. Zdaj, ko prihajajo hladnejši dnevi, lahko v posodo nalito mleko nekja ur pustiš in šele potem prižgeš pečico, bo že na začetku smetana debelejša.
Odgovori