Sušenje sadja

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9622
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Idared. Ampak, meni so suha dosti boljša, recimo, Jonagold, ki imajo kislino in sladkobo.
ck
Prispevkov: 433
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Za sušenje je dober Topaz ali pa Idared.

Jonagold sušijo in prodajajo krhlje, samo je potrebno prebrat kaj piše na etiketi, ker jih VEDNO namakajo v citronski kislini - od tu tudi kislina._________________lp
metuljc
Prispevkov: 9622
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne kupujem jabolčnih krhljev, ko sem pred leti sušila zelo zrela jabolka Jonagold, so bila prijetno sladkasta in imela so hkrati kislino. Idared imajo predebelo lupino in zame premalo sladkega dela okusa.
matejos
Prispevkov: 570
Pridružen: Pe Maj 05, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a matejos »

Kako debele rezine hrušk sušite? Jaz viljamovke režem na tretjine ali četrtine, “suhe” hruške potem kar zamrznem, saj so bolj podobne medu kot res suhem sadju.
mravlja
Prispevkov: 4265
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jonagold so sladko-kisla jabolka že v osnovi, ki pa po rezanju zelo hitro spreminjajo barvo, oksidirajo. Tako ima namakanje v ... nek smisel, ima ck kar prav.
aladin
Prispevkov: 971
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Rezine so pri meni debele med 3 in 5 mm pri manjših jabolkih, največ cm pri debelih jabolkih in hruškah. Sicer zadeva zgnije...
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Danes bom poskusil sušiti hruške v kombinaciji sušilnik/o sole mio. Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so tako bogato rodile, da bodo propadle. Po starem receptu se režejo na polovice. Potrebno je odstraniti le muho. Namočiti se morajo v raztopino C vitamina.Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 21:22; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9622
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Da bo enostavneje, askorbinska kislina je vitamin C.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Kadar se ta snov uporablja v tehnoloških procesih, se uporablja naziv askorbinska kislina. Tako se mora tudi deklarirati. Kadar pa ima vlogo v fiziologiji, metabolizmu ipd., pa ga poimenujemo vitamin C. V tehnoloških procesih pride do reakcij (redox) in se spremeni. Spremeni se že med hranjenjem. Zato bi bilo zavajajoče navajati kot vitamin. Ne vem zakaj bi bilo enostavneje uporabljati izraz C vitamin?
mravlja
Prispevkov: 4265
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tonček je napisal/a:
... Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so ...

Tonček, omenjenih hrušk ne poznam, ker gre verjetno za udomačeno ime, bi te vprašal, za katero sorto gre?
Kakšno sliko bi se dalo videti?
Odgovori