Gobarjenje 2015

Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 634
Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

V okolici Ljubljane se jih še da najti, samo je veliko tudi starih, tako da bo treba pohiteti._________________Iščem zanimive sadne vrste...
nxyz
Prispevkov: 571
Pridružen: So Jan 25, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Današnja bera:


Z mami sva šli po sivke, nabrali spotoma še nekaj mladih štorovk in lisičke.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Takole košarico je najlepše nabirati - ko prideš domov, bi jih pa kar stran vrgel Laughing Laughing da jih ne bi bilo treba očistiti (malo se hecam)
Fino sta nabrale Smile.
Tem sivim rečemo mi snežinke in so nam najboljše vložene, hčerka prisega na juho iz štorovk. Lisičke so tod okoli izumrle Confused
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moja današnja bera: za pest mrtvaških trobent. Še ene zapoznele štorovke so bile blizu zraven, a jih nisem pobrala. Vlagam jih ne, jedilnik za danes in jutri je pa že narejen in ne vključuje gob.
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ooo nxyz, kako lepe mlade štorovke imaš v košarici. Very Happy

figula, če mislivi isto, jim pri nas rečemo sivke.
Zelo so jim podobni tudi zajčki._________________
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Na mrtvaške trobente pa sem jaz samo enkrat v življenju naletela, ampak takrat pa jih je bilo ogromno.
muha, kaj boš iz njih napravila ?_________________
Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Posušila jih bom in zmlela v prah kot začimbo.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Orhy, snežinke so pri nas te sive, ki so spodaj rumenkaste in običajno vztrajajo do snega. Se spomnim, da smo jih kopali že tudi iz delno pomrznjenih tal Confused

Muha, to sem jaz letos poskusila iz sirovk http://www.gobice.com/?action=details&gid=1706&lang=si
Pri mletju v kavnem mlinčku niso oddajale prav najlepšega vonja Laughing, sem bila v hudih dvomih, če bi bile za po zajtrku potrest Laughing Laughing
No, so se malo razdišale Wink
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mrtvaške (črne) trobente se dobro posušijo tudi cele. Pred uporabo jih namočimo v vroči vodi in po potrebi potem narežemo. Zelo okusne v omakah in juhah. Med bolj cenjenimi gobami v Franciji, recimo. Tudi prah je dober, seveda.
Uporabniški avatar
orhy
Prispevkov: 2455
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

muha je napisal/a:
Posušila jih bom in zmlela v prah kot začimbo.

Tudi jaz sem takrat napravila isto. Po nasvetu gobarskega znanca, sem jih najprej v celem posušila in nato zmlela ter dodajala k raznim juham, ali omakam._________________
Slika
Odgovori