Gobarjenje 2015

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Gobarjenje 2015

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Počasi se pričenja gobarska sezona tudi pri nas. Včeraj 2 dežnikarici, danes nekaj velikih tintnic, prašnice in spodnji neznanki.


.

Običajno neznanih gob niti ne trgam, tile dve sta se mi pa zdeli užitni in upam, da ju kdo prepozna.
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Brezov ali gabrov ded mogoče? Bo kak strokovnjak povedal točno.
Drugače pa pri nas zaenkrat samo marele rastejo na polno.
Izjemno slaba sezona pa kar se tiče jurčkov, drugače pa je na Pohorju kot slišim kar uspešno. Sam kaj ko je predaleč do tja zame.
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Če se ne motim,je to brezov turek.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

ja, kot zgoraj rečeno - užitni, čeprav postanejo po prerezu črni kot noč Smile
"Naš" naziv je kar: dedec.
Pri starejših zna biti bet precej olesenel in skoraj po pravilu črviv.

Turek pa je njegov bratranec z rdečo glavico.

Tudi okoli nas, kot že nekaj let doslej - precej slabo leto za gobe Sad .
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... so pa tej "dedci" super posušeni. Po mojem okusu dejansko mnogo boljši od jurčkov. Imajo aromo po prekajenem in so tako kakšne čorbe prav posebne, da ne omenjam pice s suhimi brezovčki ali turki.

Pri nas so kar na vrhu zaželjenosti.

Letošnja letina pa je bila resnično skromna. Morda bo sedaj na jesen kaj boljše.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

muha, kako boš pripravila tintnice? Jih boš pohala skupaj z dežnikaricami?
Kako pa prašnice ? priznam, da jih še nisem nabirala.
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Če jih narežemo v slano in kipečo vodo,potem ostane svetlejše barve in ne potemni.
So pa vse vrste užitne.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

gabrov ded, bod, pozorna, nekje v bližini so korenine gabra, živi v sožitju z njim, obveznem.
Tintnic pa še nikoli nisem jedla, vem le, da jih ni kombinirati z alkoholom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala! Saj sem moža prepričevala, da so tele gobice užitne, pa mi ni verjel Rolling Eyes .


figula: tintnice dam v jajčno omleto (samo glavice, brez stebla, jajce, česen, poper, malo peteršilja , včasih še sir, po trenutni želji). Za pohanje so prenežne, hitro razpadejo.

Pobiram samo še čisto mlade, ki imajo zaprto glavico. Danes sva našla 3 in je bilo ravno prav za eno jajce. Pobrati jih je treba takoj. Če se vrneš ponje recimo popoldne, so robovi že modrikasti. Tele so zame že kar na meji, morajo biti še popolnoma bele.



Prašnic še nisem pripravljala, če jih kdaj bom , bom upoštevala tale priporočila.
Odgovori