Kutinov sir
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
prav je da je pravilno napisano, hvaležna sem za popravljen naslov (še opazila nisem in tudi jaz rečem kutinov sir, a se mi je zdelo tako hrvaško ?!).
zadnjih nekaj kutin sem naredila po istem postopku. rezultat je bil žele bomboni uvaljani v citronovo brašno. čas kuhanja cca 40min, sušenja 2 dni. na majhnem protvančku trda ampak res trda masa, komaj sem jo rezala. delicioza od bombončkov. enkratno, samo za izbrance, ker ga je mal.
ugotavljam, (ali sem v pravu ne vem), da je čas kuhanja odvisen od zrelosti, medenosti kutin, količine mase in posode. namreč tokrat sem kuhala maso v posodi "kjer se zanjo ne lepijo" sestavine. teža mase je bila okrog 650gr. in seveda tudi toliko sladkorja (1/3 mase se pri kuhi pokuha, izpari).
letos je to bilo probno leto kutinovega sira. drugo leto, ter naslednja bo to zakon. ta kutinov sir je probalo vsaj 40-tak ljudi in so vsi bili navdušeni nad okusom in aromom tega sadeža.
tajana, veseli me da si imela potrpljenja pri kuhi, ker je potem uspeh zagotovljen in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zadnjih nekaj kutin sem naredila po istem postopku. rezultat je bil žele bomboni uvaljani v citronovo brašno. čas kuhanja cca 40min, sušenja 2 dni. na majhnem protvančku trda ampak res trda masa, komaj sem jo rezala. delicioza od bombončkov. enkratno, samo za izbrance, ker ga je mal.
ugotavljam, (ali sem v pravu ne vem), da je čas kuhanja odvisen od zrelosti, medenosti kutin, količine mase in posode. namreč tokrat sem kuhala maso v posodi "kjer se zanjo ne lepijo" sestavine. teža mase je bila okrog 650gr. in seveda tudi toliko sladkorja (1/3 mase se pri kuhi pokuha, izpari).
letos je to bilo probno leto kutinovega sira. drugo leto, ter naslednja bo to zakon. ta kutinov sir je probalo vsaj 40-tak ljudi in so vsi bili navdušeni nad okusom in aromom tega sadeža.
tajana, veseli me da si imela potrpljenja pri kuhi, ker je potem uspeh zagotovljen in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1381
- Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am
Voda se strinjam da je cas kuhanja odvisen tudi od kolicine kutin. Jaz sem imela 3 kv mase kutin plus se toliko sladkorja. Kuhala sem se vec kot 4 ure na robu stedilnika na drva. Zadnjo uro sva si z R menjavala kuhalnico. Je bilo kar tezko mesat. Da imam zdaj se kutine, bi kuhala to kolicino v treh rundah. Ampak na koncu sem pa le zadovoljna. Okus je res njami._________________CARPE DIEM
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Znova sem se lotil zadeve, skuhal cele kutine, pasiral, dal 1:1 sladkor.
(Naša kutina je verjetno vranja, leskovačka po opisu ne more biti. Če prav berem, ima vranjska še zlasti visoko koncentracijo pektina.)
Pri pasiranju sem imel ogromno odpadka (več kot pol mi ni šlo skozi cedilo) in bil zelo nesrečen glede tega.
Iz mase, ki sem jo spravil skozi, sem mislil - ah, to bo marmelada, ker je tako tekoče. Pa sem pretočil v lončke.
Potem se je zadeva zelo hitro zelo močno strdila, je super čvrsta in po okusu fantastična.
Če bi jo namesto v lončke nalil v model, bi se ravno tako. Tako da pravzaprav sem bil čisto blizu![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Na zalogi je še nekje 10 kg. Venceremos.
(Naša kutina je verjetno vranja, leskovačka po opisu ne more biti. Če prav berem, ima vranjska še zlasti visoko koncentracijo pektina.)
Pri pasiranju sem imel ogromno odpadka (več kot pol mi ni šlo skozi cedilo) in bil zelo nesrečen glede tega.
Iz mase, ki sem jo spravil skozi, sem mislil - ah, to bo marmelada, ker je tako tekoče. Pa sem pretočil v lončke.
Potem se je zadeva zelo hitro zelo močno strdila, je super čvrsta in po okusu fantastična.
Če bi jo namesto v lončke nalil v model, bi se ravno tako. Tako da pravzaprav sem bil čisto blizu
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Na zalogi je še nekje 10 kg. Venceremos.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
crtj, za večji izplen:
Kutine dobro opereš, da odstraniš dlačice, prerežeš na pol, odstraniš vsa peščišča, trde dele, olupiš le grde dele lupin. Če so obrezani deli lepi (ali sproti ločuješ lepe od, recimo, črvivih), jih posebej v toliko vode, da so le pokriti, skuhaš, odcediš. Odcejeno tekočino boš kasneje prilil kuhanim kutinam.
Očiščene kutine narežeš na koščke, zaliješ s toliko vode, da niso čisto pokrite in jih skuhaš, doliješ tekočino, odcejeno s kuhanih peščišč. Zmiksaš s paličnim mikserjem, dodaš sladkor in skuhaš. In spraviš.
Kutine dobro opereš, da odstraniš dlačice, prerežeš na pol, odstraniš vsa peščišča, trde dele, olupiš le grde dele lupin. Če so obrezani deli lepi (ali sproti ločuješ lepe od, recimo, črvivih), jih posebej v toliko vode, da so le pokriti, skuhaš, odcediš. Odcejeno tekočino boš kasneje prilil kuhanim kutinam.
Očiščene kutine narežeš na koščke, zaliješ s toliko vode, da niso čisto pokrite in jih skuhaš, doliješ tekočino, odcejeno s kuhanih peščišč. Zmiksaš s paličnim mikserjem, dodaš sladkor in skuhaš. In spraviš.