Kutinov sir

Odgovori
tajana
Prispevkov: 1381
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Hvala za opozorilo Metuljc. Pri nas bi rekli kutinof sir, pa to sem vedela da ni pravilno._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir.
.


Popravljeno v naslovu - saj ne zameriš, voda, kajne da ne Smile . Je že tako, da več glav, več ve
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mogoče bo tolo še oljašalo kuho: pred časom sem prečitala v enih navodilih za kuhanje polente, da jo kuhaš v vodni kopeli (ni bojazni, da se bi prismodila). Od takrat je polenta pri nas večkrat na jedilniku, ker ni več stalnega, dolgotrajnega mešanja._________________naredimo svet lepši
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

prav je da je pravilno napisano, hvaležna sem za popravljen naslov (še opazila nisem in tudi jaz rečem kutinov sir, a se mi je zdelo tako hrvaško ?!).

zadnjih nekaj kutin sem naredila po istem postopku. rezultat je bil žele bomboni uvaljani v citronovo brašno. čas kuhanja cca 40min, sušenja 2 dni. na majhnem protvančku trda ampak res trda masa, komaj sem jo rezala. delicioza od bombončkov. enkratno, samo za izbrance, ker ga je mal.

ugotavljam, (ali sem v pravu ne vem), da je čas kuhanja odvisen od zrelosti, medenosti kutin, količine mase in posode. namreč tokrat sem kuhala maso v posodi "kjer se zanjo ne lepijo" sestavine. teža mase je bila okrog 650gr. in seveda tudi toliko sladkorja (1/3 mase se pri kuhi pokuha, izpari).

letos je to bilo probno leto kutinovega sira. drugo leto, ter naslednja bo to zakon. ta kutinov sir je probalo vsaj 40-tak ljudi in so vsi bili navdušeni nad okusom in aromom tega sadeža.

tajana, veseli me da si imela potrpljenja pri kuhi, ker je potem uspeh zagotovljen in lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr, ideja dobra, a dokaj težko izvedljiva, če imaš več kil mase, ker takih posod ne premorem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
tajana
Prispevkov: 1381
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Voda se strinjam da je cas kuhanja odvisen tudi od kolicine kutin. Jaz sem imela 3 kv mase kutin plus se toliko sladkorja. Kuhala sem se vec kot 4 ure na robu stedilnika na drva. Zadnjo uro sva si z R menjavala kuhalnico. Je bilo kar tezko mesat. Da imam zdaj se kutine, bi kuhala to kolicino v treh rundah. Ampak na koncu sem pa le zadovoljna. Okus je res njami._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako mislite, bi se tole kuhanje obneslo v pečici - bi šlo?

Ne sprašujem zase, ker se te sladice ne nameravam lotiti, ampak tako na splošno, ker marsikje preberem, da se stalnemu mešanju in bojazni pred prismojevanjem izognejo s pripravo v pečici. Bilo bi nekaj podobnega, kot na pari.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

muha, pojma nimam kako bi uspelo. vem da eni delajo slivovo marmelado v pekaču. nikoli nisem pribala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Znova sem se lotil zadeve, skuhal cele kutine, pasiral, dal 1:1 sladkor.

(Naša kutina je verjetno vranja, leskovačka po opisu ne more biti. Če prav berem, ima vranjska še zlasti visoko koncentracijo pektina.)

Pri pasiranju sem imel ogromno odpadka (več kot pol mi ni šlo skozi cedilo) in bil zelo nesrečen glede tega.

Iz mase, ki sem jo spravil skozi, sem mislil - ah, to bo marmelada, ker je tako tekoče. Pa sem pretočil v lončke.

Potem se je zadeva zelo hitro zelo močno strdila, je super čvrsta in po okusu fantastična.

Če bi jo namesto v lončke nalil v model, bi se ravno tako. Tako da pravzaprav sem bil čisto blizu Smile

Na zalogi je še nekje 10 kg. Venceremos.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj, za večji izplen:

Kutine dobro opereš, da odstraniš dlačice, prerežeš na pol, odstraniš vsa peščišča, trde dele, olupiš le grde dele lupin. Če so obrezani deli lepi (ali sproti ločuješ lepe od, recimo, črvivih), jih posebej v toliko vode, da so le pokriti, skuhaš, odcediš. Odcejeno tekočino boš kasneje prilil kuhanim kutinam.
Očiščene kutine narežeš na koščke, zaliješ s toliko vode, da niso čisto pokrite in jih skuhaš, doliješ tekočino, odcejeno s kuhanih peščišč. Zmiksaš s paličnim mikserjem, dodaš sladkor in skuhaš. In spraviš.
Odgovori