Kutinov sir
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kutinov sir
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Figula popolnoma enostavno:
v vodo daš cele oprane kutine. če so od ptičev poškodovane nič hudega, a gnile dele izdolbeš. namreč največ pektina imajo prav v sredici. naj jih voda prekrije. kuhaš dokler ne začnejo pokati (cca 30-40 min odvisno od zrelosti).
jemlješ jih ven brez vode in daš v pasirko ali cedilo za juho saj se najbolj fino spasira prav skozi to. z zajemalko pasiraš dokler gre. vse daš na tehnico (postrgaj z žlico ispod cedila, ker ostane veliko mase na njem) seveda v eno posodo (prej stehtaš posodo pa daš tehnico na minus, ma kaj ti govorim saj veš). koliko je težka spasirana masa toliko daš sladkorja.
vse stresaš v širši lonec in kuhaš. e
tukaj se začne mukotrpno zdolgočaseno opravilo. ker moraš stalno mešati. namreč če stalno ne mešaš se sladkor karamelizira na dnu posode. če imaš premočan ogenj šprica (iz majhnih "vulkanov") kar visoko in te lahko opeče. dodaš sok limete. na vsako kilo mase ena limeta in jaz dam še eno za posodo. jaz limetin sok dodam nekje v zadnji uri kuhe.
za maso kutin od 3 kg, seveda + sladkor sem kuhala 4 ure in stalno mešala. namreč kuhano, da se kasneje strdi, je takrat ko od kuhovnice in posode masa začne pokajoče odstopati kot pri klasični kuhi polente.
ko je skuhano streseš v vroče mokre kalupe ali protvan (naj vrela voda v njh stoji do preden streseš maso). poravnaš po protvanu z kuhovnico, da je približno povsod enako in pustiš v toplem prostoru na zraku nekaj dni. jaz sem pustila cca 10 dni. potem z nožem režeš tako kot bi rezala sir v približno 1,5 cm trakove (tudi če ga držiš na koncu z dvema prstoma ta visi kot glista in se ne odtrga). te trakove prestaviš na peki papir na drugi protvan ali desko, ter tam režeš kvadratke ali rombe ali...
da naredimo še boljši vtis v ustih, kocke uvaljamo v kokos moko, lešnikovo...odličen in zelo prefinj okus se dobi ko se uvalja v neko maso-pravzaprav filo za neke buhtle (nemška zadeva v H......vem sliko pakunge ne pa ime) notri so ti različni oreščiči zelo brašnasto zmleti, seveda pomešani v sladkorju.
ne se bati da je prevč sladko. glih ta pravega okusa so te sirove kutine kocke.
PS: ko kuham kutino v vodo vržem nekaj narezanih jabolk in suhih šljiv. kasneje ko izvadim kutine dodam sladkor, kakšen klinčič in nekaj cimeta, prevrem in je odličen kompot oz sok. lepo se imej in v slast naj ti bo kockice in sok. isplača se. lpvoda
še to: kutin sir ali kutine kocke so boljše, če je sadež zrel in če diši._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
v vodo daš cele oprane kutine. če so od ptičev poškodovane nič hudega, a gnile dele izdolbeš. namreč največ pektina imajo prav v sredici. naj jih voda prekrije. kuhaš dokler ne začnejo pokati (cca 30-40 min odvisno od zrelosti).
jemlješ jih ven brez vode in daš v pasirko ali cedilo za juho saj se najbolj fino spasira prav skozi to. z zajemalko pasiraš dokler gre. vse daš na tehnico (postrgaj z žlico ispod cedila, ker ostane veliko mase na njem) seveda v eno posodo (prej stehtaš posodo pa daš tehnico na minus, ma kaj ti govorim saj veš). koliko je težka spasirana masa toliko daš sladkorja.
vse stresaš v širši lonec in kuhaš. e
![heheh](images/smiles/535870.gif)
za maso kutin od 3 kg, seveda + sladkor sem kuhala 4 ure in stalno mešala. namreč kuhano, da se kasneje strdi, je takrat ko od kuhovnice in posode masa začne pokajoče odstopati kot pri klasični kuhi polente.
ko je skuhano streseš v vroče mokre kalupe ali protvan (naj vrela voda v njh stoji do preden streseš maso). poravnaš po protvanu z kuhovnico, da je približno povsod enako in pustiš v toplem prostoru na zraku nekaj dni. jaz sem pustila cca 10 dni. potem z nožem režeš tako kot bi rezala sir v približno 1,5 cm trakove (tudi če ga držiš na koncu z dvema prstoma ta visi kot glista in se ne odtrga). te trakove prestaviš na peki papir na drugi protvan ali desko, ter tam režeš kvadratke ali rombe ali...
da naredimo še boljši vtis v ustih, kocke uvaljamo v kokos moko, lešnikovo...odličen in zelo prefinj okus se dobi ko se uvalja v neko maso-pravzaprav filo za neke buhtle (nemška zadeva v H......vem sliko pakunge ne pa ime) notri so ti različni oreščiči zelo brašnasto zmleti, seveda pomešani v sladkorju.
ne se bati da je prevč sladko. glih ta pravega okusa so te sirove kutine kocke.
PS: ko kuham kutino v vodo vržem nekaj narezanih jabolk in suhih šljiv. kasneje ko izvadim kutine dodam sladkor, kakšen klinčič in nekaj cimeta, prevrem in je odličen kompot oz sok. lepo se imej in v slast naj ti bo kockice in sok. isplača se. lpvoda
še to: kutin sir ali kutine kocke so boljše, če je sadež zrel in če diši._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
na to sem jaz tudi pomislila, da bi bilo za probati. mogoče hruške, jabolka zagotovo ne ker nimajo toliko pektina in bi ispadla gosta marmelada.
Še nekaj, prvič sem kuhala nekaj žez 3 ure in sem mislila, da je dovolj a ni bilo. odlita masa se je strdila a ne tako kot pri daljšem kuhanju. rezati se ni dala tako kot sir, a problem sem rešila tako, da sem oblikovala kroglice in te potem valjala v različne mlete oreščke. tudi zelo dobro. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Še nekaj, prvič sem kuhala nekaj žez 3 ure in sem mislila, da je dovolj a ni bilo. odlita masa se je strdila a ne tako kot pri daljšem kuhanju. rezati se ni dala tako kot sir, a problem sem rešila tako, da sem oblikovala kroglice in te potem valjala v različne mlete oreščke. tudi zelo dobro. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 1381
- Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am
Voda navdusena sem nad receptom. Se imam nekaj kutin in jutri grem v pripravo teh sladkorckov po tvojem receptu.
Sem ze delala kutinov sir. Kuhala sem kaksno uro, dodala sladkor, kuhala toliko casa da se je raztopil. Nato sem maso vlila na peki papir na pekac in v priprti pecici na 50 stopinj susila tri dni. Bilo je super ampak to susenje predolgo traja._________________CARPE DIEM
Sem ze delala kutinov sir. Kuhala sem kaksno uro, dodala sladkor, kuhala toliko casa da se je raztopil. Nato sem maso vlila na peki papir na pekac in v priprti pecici na 50 stopinj susila tri dni. Bilo je super ampak to susenje predolgo traja._________________CARPE DIEM