Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salix - vrba

Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Tudi letos se moja vrba nikakor noče ozeleniti. Spomladi je naredila nekaj mačic, sedaj pa je le tu in tam na vejah par szelenih listov. Question ,
Kakšen nasvet, bi mi prav prišel.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanima me, kdaj se vrbo poreže "na glavo": jeseni ali spomladi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pozdrav lpmami. obrežeš na pomlad. veje daš v vodo, da se ne posušijo in kasneje z njima vežeš vse na vrtu kaj je treba privezat. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Voda!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Ali je še čas, da bi podtaklnila vrbo? Odrezala sem par vej vrbe , rada bi jo imela v bolj vlažnem predelu parcele. Bo povešava, kot je bila matična rastlina? Gre za klasično vrbo, ki raste ob potoku. Trenutno imam veje namočene v vodi.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Čas za potikanje je kar pravi in lahko jo imaš tudi kar v vodi. Bo prej naredila korenine, potem pa jo posadi in poskrbi, da ob korenine prisuješ sipke zemlje. Nekaj časa skrbi za obilo vlage.

Rastlina bo dejansko enaka kot matična, računaj pa, da v mladosti, ko je več rastnega potenciala povešavosti ne bo toliko opaziti.
Pa primerno velik prostor ji predvidi.
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Hvala, ja vidim, da lahko vrbe postanejo prvi orjaki. Imam velik prostor na razpolago, precej vlažen, zato tam nič ne uspeva, upam da bo vrba. Koliko časa približno pa rabi, da doseže končno velikost?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne vem natančno, sigurno pa večkratnik desetletja. Itak je pa že pred tem, torej še v mlajši fazi lahko že zelo lepo drevo.

Tudi jaz imam eno vrbo žalujko, na vlažnem, vendar bolj v drenu in se že lepo zazna povešajo strukturo krošnje. Pravkar cveti in je nekoliko poznejša od "navadnih mačic". Stara je 10+ let.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Isaan je napisal/a:
Hvala, ja vidim, da lahko vrbe postanejo prvi orjaki. Imam velik prostor na razpolago, precej vlažen, zato tam nič ne uspeva, upam da bo vrba. Koliko časa približno pa rabi, da doseže končno velikost?

Nikoli je ne doseže, raste do konca življenja.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

metuljc je napisal/a:
Isaan je napisal/a:
... da doseže končno velikost[/b]?

Nikoli je ne doseže, raste do konca življenja.
A to velja za vsa drevesa?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori