Stran 3 od 3

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 9:37 pm
Napisal/-a TwityPity
Dobro da si me spomnila Smile Je kislo, vendar bi bilo lahko malce bolj za moj okus. Klobuka še vedno ni, se pa nekaj "dogaja" na površini, opažam pa tudi da kar izhlapeva na sobni temperaturi.

Če ga sedaj prelijem v neko zaprto posodo in gor dam vrelno veho, bo ok?

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 10:48 pm
Napisal/-a figula
Sigurno bo OK, kar pogumno Smile
Med procesom si precej razredčil, mogoče zato počasneje kisa in ni klobuka ... ?

Objavljeno: Po Jul 16, 2018 7:59 pm
Napisal/-a Yu-Ra
figula je napisal/a:
juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Dvomim, da gre za nafto. Vsekakor pa gre za ogljikove hidrate, ki se lahko pretvorijo v enostavne sladkorje. Sladkorji se pretvorijo v alkohole, ti pa v kisline. Če se reakcija ne ustavi, sledi pretvorba v estre.

Objavljeno: Po Jul 16, 2018 8:01 pm
Napisal/-a metuljc
Ocetna kislina nastaja tudi ob suhi destilaciji premoga, to je bil pomemben vir za alkoholni kis. No, ne vem, morda je še vedno.

Objavljeno: Po Jul 16, 2018 8:09 pm
Napisal/-a Yu-Ra
Industrijska proizvodnja kisa ponavadi poteka z uporabo celuloze in škroba, ki ga je mogoče predelati v sladkorje. Kotli v manj kot enem dnevu sproducirajo kis. Takšen kis je smiseln za industrijsko uporabo v živilsko-predelovalni industriji.

Normalni industrijski vinski in sadni kisi se delajo drugače. Vstopna surovina je naravna, problem je hitrost postopka in zviševanje temperature med reakcijo. Poceni kisi zato nimajo prav veliko okusa in vonja.

Za boljše industrijske kise se uporablja metoda hladne fermentacije, kjer temperatura v reaktorjih ne sme preseči 25 stopinj. Na ta način kis zadrži okus in vonj. Takšen postopek traja od enega do treh dni.

Klasična metoda aka "Orleans" je dolgotrajna. Kis je ustvarjen v obdobju od parih mesecev do leta, odvisno od temperature.