Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gladiolus - meček, gladiola

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moja izkušnja: mini čebulice sem pustila to zimo v zemlji nepokrito, nič ni pomrznilo, so vzklike in nekatere imajo skromne cvetove. Lani so tudi preživele zimo zunaj.

kar pomeni, da bi lahko tudi debele čebulnice pustili čez zimo zunaj. Vsekakor jih bom par letos pustila kar v zemlji čez zimo._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Moja izkušnja: mini čebulice sem pustila to zimo v zemlji nepokrito, nič ni pomrznilo, so vzklike in nekatere imajo skromne cvetove. Lani so tudi preživele zimo zunaj.

kar pomeni, da bi lahko tudi debele čebulnice pustili čez zimo zunaj. Vsekakor jih bom par letos pustila kar v zemlji čez zimo.

Lanska zima je bila mila, to je treba upoštevati. In, da ni prst, v kateri ostanejo čebulice preveč mokra ali pa preveč suha. Bo zanimivo spremljati izkušnje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
živa je napisal/a:
kar pomeni, da bi lahko tudi debele čebulnice pustili čez zimo zunaj. Vsekakor jih bom par letos pustila kar v zemlji čez zimo.

Lanska zima je bila mila, to je treba upoštevati. In, da ni prst, v kateri ostanejo čebulice preveč mokra ali pa preveč suha. Bo zanimivo spremljati izkušnje.
In da vrta ne obiskuje voluhar. Sicer ne vem za gladiole, a na splošno mu čebulice teknejo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 18 Jul 2019 10:06; skupaj popravljeno 1 krat
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Izkušnje, ki jih imam jaz: mali gomolji, sploh tisti enoletni, brez večje težave preživijo normalno zimo na prostem.
Večje gomolje, če so zadosti globoko, normalna zima na odcednih tleh, ko ni preveč vode ter je zemlja pokrita s snegom, ne prizadene. Običajno odženejo na pomlad B.P..
Veliki gomolji + tisti, kupljeni v tekočem letu, pa so se izkazali za bolj prezimno problematične. Zgolj v primeru mile zime, jih je cca 33% preživelo, vsi ostali so preminili. So pa odgnali vsi tisti mali, enoletni, a od tistih šopkov ni bilo večje koristi.

Nekaj povsem drugega pa so potem vsi člani društva jedcev gladiol, ki imajo tako dodaten čas za poglodat vse, kar se nudi.

Pa da ne pozabim - drobnocvetne gladiole so bolj prezimno trdne, kot velikocvetne.
Very Happy
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Zmotilo me je, da v naslovu piše "gladiJola" in sem preverila v SSKJ. Ta sploh nima te oblike, pravilno je le "gladiola" brez J. A lahko nekdo od pristojnih popravi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Popravljeno.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt: