Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gladiolus - meček, gladiola
-
- Site Admin
Gladiolus - meček, gladiola
(Prenos iz arhiva)
Gladiole so hvaležno rezano cvetje,ki popestrijo vrt z svojimi razkošnimi cvetovi v skoraj vsemi barvami od bele,rdeče,oranžne,pa vse do zelene,kar je v svetu rož redkost.V višino zrastejo od 40 cm,mini gladiole ali glamimi,pa vse tja do 120 cm.Najbolj pridejo do izraza posajene v skupini ali pa v kombinaciji z cinijami,montbrecijo,manjšimi vrstami lilij,ali pa kakšno vrsto ki je nižja.Sadimo jih ob koncu aprila,začetku maja,če želimo občudovati njihovo cvetje čez celo poletje jih sadimo v razmiku 14 dni.V vazi pa se najbolje obnesejo če jih porežemo ko se začne odpirati prvi cvet.
Najbolje bi jih bilo v jeseni shraniti in jih posaditi konec aprila ali začetku maja.Jaz bi jih izpulil in porezal ter posadil konec maja na prosto ali pa jih pustiš v loncih in jih neguješ naprej,normalne čebulice bi morale cveteti tiste majhne zarodne čebulice pa nebodo cvetele še vsaj leto ali dve.
Jaz sem jih pred leti nekaj posadil v vrt in jih v jaeseni pozabil izkopati,naslednje leto so zopet pognale in cvetele.Lani v jeseni sem se odločil,da jih bom pustil v loncih in zunaj v zemlji,verjetno bo katera propadla,večina pa ne.
So pa trenutno v loncih takšne.
Jaz sem jih pred leti nekaj posadil v vrt in jih v jaeseni pozabil izkopati,naslednje leto so zopet pognale in cvetele.Lani v jeseni sem se odločil,da jih bom pustil v loncih in zunaj v zemlji,verjetno bo katera propadla,večina pa ne.
So pa trenutno v loncih takšne.
Pred leti sem jih nekaj posadil v vrt in jeseni nehote pozabil nanje.Ko sem spomladi prekopaval vrt pa so bile čebulice,v prav dobrem stanju in so tudi cvetele.Ker pa je bilo na cvetlični gredi na tisoče majhnih zarodnih čebulic se mi vseh ni dalo pobirati,zato sem jih pustil,kar v zemlji in so preživele.Verjetno ne vse,večina pa.Zato sem se odločil,da jih pustim v zemlji,oziroma sem jih v jeseni posadil nazaj.Rezultat pa bomo videli letos,je pa verjetno odvisno od več dejavnikov-kakšna je zima,koliko zmrzne zemlja,če je preveč vlage in verjetno tudi nekaj sreče.Bomo videli,čez nekaj časa.