Doma narejen "putr" - maslo
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Ne bo razlog v tem. Po mleko grem zvečer, ga takoj nalijem v posodo, v kateri ga bom skuhala, čez noč čaka v hladilniku, zjutraj ga zavrem (no, to pa res ne počasi, 35 minut traja, da zavre 5 litrov v loncu). Potem ga spet ohladim in čez noč v hladilnik. Posnemam šele tretji dan, ko bi pa res morala vsa maščoba biti na vrhu v "pokrovu". Edinole to bom še probala, da ga bom bolj počasi zavrela. Današnji izplen iz slabih 4 litrov = 11 dag.
Sicer res navadno dobim že ohlajenega na 5 °C, a tudi, če sem kdaj tam takoj, ko pričnejo z molžo, je rezultat enak.
Sicer res navadno dobim že ohlajenega na 5 °C, a tudi, če sem kdaj tam takoj, ko pričnejo z molžo, je rezultat enak.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
pri kmetu kjer smo včasih kupovali mleko in jajca je gospodinja imela bolj na robu šporheta v dveh ne globokih posodah mleko katero je zelo počasi kuhalo tudi cel dan in je sproti vsaj 2x na dan pobrala povlako. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
A veš Muha, da tudi meni ni to čisto nič jasno.
Ko ozdravim in ko bom šla sama po mleko, bom vprašala tega mojga kmeta gasilca kaj jim daje za hrano. Da bi kdaj smrdelo po kakšni silaži nisem opazila. Pa tudi mleko bi bilo takrat čudno. Jaz bi to hitro zavonjala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Ko ozdravim in ko bom šla sama po mleko, bom vprašala tega mojga kmeta gasilca kaj jim daje za hrano. Da bi kdaj smrdelo po kakšni silaži nisem opazila. Pa tudi mleko bi bilo takrat čudno. Jaz bi to hitro zavonjala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Muha veš kaj probaj za hec ali pa kar zares.
Zvečer daj mleko kuhat na počasi in naj čisto počasi vre tako, da skoraj ne vidiš , da vre. Probaj, me res zanima kako bo potem.
Pusti ga čez noč in ga daj na hladno za en dan. Poberi smetano in naredi putr. Pa poročaj, če si ti bo to ljubilo tako delat. Za probo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Zvečer daj mleko kuhat na počasi in naj čisto počasi vre tako, da skoraj ne vidiš , da vre. Probaj, me res zanima kako bo potem.
Pusti ga čez noč in ga daj na hladno za en dan. Poberi smetano in naredi putr. Pa poročaj, če si ti bo to ljubilo tako delat. Za probo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Mimogrede nekaj o vonju po silaži. Mleko se navzame vonja po silaži, če se molze v hlevu, kjer se krmi silaža. Kot je znano, ima mleko maščobo v drobnih kapljicah z veliko površino, kamor se absorbirajo plini iz okolice. Še posebej je to intenzivno, če se molze z molzmim strojem (vakuum v sistemu!). Kmetje, ki imajo molzišče ločeno od hleva, pridelajo mleko brez tujih vonjev, čeprav krmijo silažo.