Doma narejen "putr" - maslo

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne bo razlog v tem. Po mleko grem zvečer, ga takoj nalijem v posodo, v kateri ga bom skuhala, čez noč čaka v hladilniku, zjutraj ga zavrem (no, to pa res ne počasi, 35 minut traja, da zavre 5 litrov v loncu). Potem ga spet ohladim in čez noč v hladilnik. Posnemam šele tretji dan, ko bi pa res morala vsa maščoba biti na vrhu v "pokrovu". Edinole to bom še probala, da ga bom bolj počasi zavrela. Današnji izplen iz slabih 4 litrov = 11 dag.

Sicer res navadno dobim že ohlajenega na 5 °C, a tudi, če sem kdaj tam takoj, ko pričnejo z molžo, je rezultat enak.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, je mleko namolženo zvečer? Pri nas so vedno rekli, da je "najmočnejše" jutranje mleko. In so se kunte prav "greble" zanj. takrat, ko je bila maščoba v mleku še vsesplošno dobrodošla, seveda. In, konec koncev, pomembna za prežiuvetje uporabnikov.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

pri kmetu kjer smo včasih kupovali mleko in jajca je gospodinja imela bolj na robu šporheta v dveh ne globokih posodah mleko katero je zelo počasi kuhalo tudi cel dan in je sproti vsaj 2x na dan pobrala povlako. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja metuljlc, zvečer hodimo ponj. Jutranjo molžo je težko ujeti, ob 7. uri jo že pretočijo v sirarno. Pa saj mi je čisto všeč tako kot je, le začudila sem se, ker je taka razlika med količino maščob pri meni in pri ciniji1. Zanimivo, spet vem nekaj več.
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

A veš Muha, da tudi meni ni to čisto nič jasno.
Ko ozdravim in ko bom šla sama po mleko, bom vprašala tega mojga kmeta gasilca kaj jim daje za hrano. Da bi kdaj smrdelo po kakšni silaži nisem opazila. Pa tudi mleko bi bilo takrat čudno. Jaz bi to hitro zavonjala.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Muha veš kaj probaj za hec ali pa kar zares.
Zvečer daj mleko kuhat na počasi in naj čisto počasi vre tako, da skoraj ne vidiš , da vre. Probaj, me res zanima kako bo potem.
Pusti ga čez noč in ga daj na hladno za en dan. Poberi smetano in naredi putr. Pa poročaj, če si ti bo to ljubilo tako delat. Za probo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas velja, da je mleko s hribov boljše, bogatejše (zaradi boljše prehrane krav), kot mleko z ravnine.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Cinija1, bom probala z 2 litroma. Z vsem si ne upam, da ne bo šlo kaj narobe. Poročam. Vem pa iz domačih izkušenj, da je bilo smetane občutno več, kadar smo kravicam dodajali otrobe ali kupljena "močna krmila".
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mi pravi zadnjič moja gospa, ki ima pri 85 kravice, ki se jih lepo godi: Lani je bilo toliko krompirja, da ga dajemo kravam, zato je taka smetana, ko sva pili kavo in sem si prilila mleko (in smetano).
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mimogrede nekaj o vonju po silaži. Mleko se navzame vonja po silaži, če se molze v hlevu, kjer se krmi silaža. Kot je znano, ima mleko maščobo v drobnih kapljicah z veliko površino, kamor se absorbirajo plini iz okolice. Še posebej je to intenzivno, če se molze z molzmim strojem (vakuum v sistemu!). Kmetje, ki imajo molzišče ločeno od hleva, pridelajo mleko brez tujih vonjev, čeprav krmijo silažo.
Odgovori