Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico

živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, odličen način za shranjevanje jabolk, res odličen.
V skrinjah je tako in tako vedno premalo prostora.

če kdaj pridem do količinskega zgodnjega pridelka jabolk (letos smo pridelali 8 summeredov), vsekakor uporabim tvoj način._________________Lp, Živa
Novinka
Prispevkov: 764
Pridružen: So Mar 01, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Moja mami je v kotlu za kuhanje žganja naredila najboljši jabolčni sok. Čisti jabolčnik, brez dodanega sladkorja, božanskega okusa njami. Imeli smo ga v inox cisternah za vino, enih 150l na sezono smo ga gotovo naredili (no ga je mami naredila).

Ali bi morda sok lahko naredila v takem sokovnik?
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, tale tvoja letošnja varianta mi je zelo všeč Very Happy . Kako točno si jih pa pasterizirala? S tem imam vedno težave - tisoč različnih nasvetov se najde Rolling Eyes . Zanima me tvoj, ker se ti očitno nikoli nič ne pokvari Wink .
Letos smo imeli nekaj kil kosmačev, čežana v kozarcih je že v kleti, iz druge runde bi pa raje koščke za kakšen štrudelj ali jabolčno torto s skuto Laughing .
A ti jabolk ne olupiš? Vem, da je v lupinah največ vsega dobrega, ampak kosmači imajo precej trde ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas jabolk za štrudle nismo nikoli lupili, so bile vedno domače sorte, pa tudi škoda je zavreči dobre stvari. No, pri nas tudi češenjam in višnjam za šrudl nismo nikoli odstranili koščic in tako ni bilo nikoli nevarnsoti, da bi si kdo na spregledani zlomil zob. Cool

O paterizaciji naj pove pa muha.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka: ne lupim jih, sploh tistih prvih, ki odpadajo ne, saj imajo še vsi prav nežen olupek. Pri kosmačih bi že bila v dilemi. A bi vseeno prvič poskusila z neolupljenimi, da vidim, če olupek kaj moti. Skuhaj kak deciliter sesekljanih in neolupljenih. Boš hitro videla, kako se obnaša .

Pasteriziram po receptu za koščke paradižnika. Se pravi: dam v hladno vodo in zavrem. Čas pasterizacije prilagodim velikosti kozarca. Litrske sem pustila v vodi, ki je vseskozi vrela, ca 45 minut in jih potem v vodi tudi ohladila. Doslej se še vsi dobro držijo.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Obema hvala lepa! 😊 Se bom lotila tega projekta najbrž že danes._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, trodnevni projekt je zaključen Wink . Ratalo je 11 takihle kozarcev, odličen način shranjevanja! Samo upam, da bo dovolj dolgo držalo. Očitno bo letos precej jabolčnih zavitkov, pit in tort s skuto, kot je na sliki. Samo ne vem, kdo bo ob zdajšnjih ukrepih vse to pojedel Rolling Eyes.

20201017-133255

20201018-164750_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljene

Muha tudi jaz sem naredila po tvojem sistemu dve rundi. Ena je že v kleti.
Samo jabolka sem naribala in natlačila v kozarec, da je sok stopil na vrh. Potem pa na kuhanje.

Sladkor in cimet bom dodajala pri uporabi.




lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Cinija, jaz sem jih samo malo posladkala, kasneje bom dodajala po potrebi, prav tako cimet Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka in cinija1: sta že uporabili kaj iz kozarcev?

Jaz sem ravno danes delala štrudelj. Vsebina litrskega kozarca je bila dovolj za 2 zavitka. Za 3 bi morala vzeti še en kozarec 0,50. Enkratno se je obneslo. Okus enak, kot iz sveže sesekljanih jabolk. Več kot pol ga že manjka. njami njami
Odgovori