Stran 3 od 4
Objavljeno: Po Avg 17, 2020 2:58 pm
Napisal/-a živa
Muha, odličen način za shranjevanje jabolk, res odličen.
V skrinjah je tako in tako vedno premalo prostora.
če kdaj pridem do količinskega zgodnjega pridelka jabolk (letos smo pridelali 8 summeredov), vsekakor uporabim tvoj način._________________Lp, Živa
Objavljeno: So Avg 29, 2020 11:56 pm
Napisal/-a Novinka
Moja mami je v kotlu za kuhanje žganja naredila najboljši jabolčni sok. Čisti jabolčnik, brez dodanega sladkorja, božanskega okusa . Imeli smo ga v inox cisternah za vino, enih 150l na sezono smo ga gotovo naredili (no ga je mami naredila).
Ali bi morda sok lahko naredila v takem sokovnik?
Objavljeno: Pe Okt 16, 2020 2:02 pm
Napisal/-a copatka
Muha, tale tvoja letošnja varianta mi je zelo všeč . Kako točno si jih pa pasterizirala? S tem imam vedno težave - tisoč različnih nasvetov se najde . Zanima me tvoj, ker se ti očitno nikoli nič ne pokvari .
Letos smo imeli nekaj kil kosmačev, čežana v kozarcih je že v kleti, iz druge runde bi pa raje koščke za kakšen štrudelj ali jabolčno torto s skuto .
A ti jabolk ne olupiš? Vem, da je v lupinah največ vsega dobrega, ampak kosmači imajo precej trde ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Okt 16, 2020 2:57 pm
Napisal/-a metuljc
Pri nas jabolk za štrudle nismo nikoli lupili, so bile vedno domače sorte, pa tudi škoda je zavreči dobre stvari. No, pri nas tudi češenjam in višnjam za šrudl nismo nikoli odstranili koščic in tako ni bilo nikoli nevarnsoti, da bi si kdo na spregledani zlomil zob.
O paterizaciji naj pove pa muha.
Objavljeno: Pe Okt 16, 2020 3:22 pm
Napisal/-a muha
copatka: ne lupim jih, sploh tistih prvih, ki odpadajo ne, saj imajo še vsi prav nežen olupek. Pri kosmačih bi že bila v dilemi. A bi vseeno prvič poskusila z neolupljenimi, da vidim, če olupek kaj moti. Skuhaj kak deciliter sesekljanih in neolupljenih. Boš hitro videla, kako se obnaša .
Pasteriziram po receptu za koščke paradižnika. Se pravi: dam v hladno vodo in zavrem. Čas pasterizacije prilagodim velikosti kozarca. Litrske sem pustila v vodi, ki je vseskozi vrela, ca 45 minut in jih potem v vodi tudi ohladila. Doslej se še vsi dobro držijo.
Objavljeno: Pe Okt 16, 2020 3:58 pm
Napisal/-a copatka
Obema hvala lepa! 😊 Se bom lotila tega projekta najbrž že danes._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Po Okt 19, 2020 12:52 pm
Napisal/-a copatka
Muha, trodnevni projekt je zaključen . Ratalo je 11 takihle kozarcev, odličen način shranjevanja! Samo upam, da bo dovolj dolgo držalo. Očitno bo letos precej jabolčnih zavitkov, pit in tort s skuto, kot je na sliki. Samo ne vem, kdo bo ob zdajšnjih ukrepih vse to pojedel .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Okt 23, 2020 10:55 pm
Napisal/-a cinija1
Pozdravljene
Muha tudi jaz sem naredila po tvojem sistemu dve rundi. Ena je že v kleti.
Samo jabolka sem naribala in natlačila v kozarec, da je sok stopil na vrh. Potem pa na kuhanje.
Sladkor in cimet bom dodajala pri uporabi.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Okt 23, 2020 11:18 pm
Napisal/-a copatka
Cinija, jaz sem jih samo malo posladkala, kasneje bom dodajala po potrebi, prav tako cimet _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Ne Dec 06, 2020 10:38 pm
Napisal/-a muha
copatka in cinija1: sta že uporabili kaj iz kozarcev?
Jaz sem ravno danes delala štrudelj. Vsebina litrskega kozarca je bila dovolj za 2 zavitka. Za 3 bi morala vzeti še en kozarec 0,50. Enkratno se je obneslo. Okus enak, kot iz sveže sesekljanih jabolk. Več kot pol ga že manjka.