Paprika 2019
-
- Prispevkov: 1437
- Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am
Lep pozdrav
Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.
Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.
Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.
Lepo bodimo, Mil[/b]
Brbr, lepo prosim za nekaj semen teh rdečih zvončastih paprik. Pa tudi za rdeče in rumene mini te prosim.
Imam lastna neizolirana semena Alpina, Šorokšari in Sladki feferoni, če kdo potrebuje.
Imam pa tudi lastno - lansko - seme Ljubov dlan, neizolirano, če bi kdo hotel. Sem ravnokar končala prvo setev paprik v lončke in na okensko polico, sicer ni več po pravi uri, sem prepozno opazila, da je bil pravi čas le do 14h.
Lepo bodimo, Mil[/b]
-
- Prispevkov: 5394
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Brbr, dobiš. Ni problema. Lahko tudi kakšen semenček več.
Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.
Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič.

Sem ravnokar preveril in jim imam spravljenih okoli 100.
Ta sorta mi res prirasla k srcu in bo verjetno še lep čas stalnica in tudi kot glavnina pridelka paprik.
Zdaj sem že dve leti naredil tako, da imam na eni strani vrta gredo ( 3,5 x 0,75 m ) s paprikami različnih sort,
na drugi stani vrta, kakšnih 15 metrov stran, pa posadim skupaj še 4 sadike Ljubov dlan. Od najlepših dveh plodov s teh 4 paprik potem odberem seme.
Saj ni ravno neka idealna izolacija, ampak po moje bolje kot nič.
-
- Prispevkov: 455
- Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am
Andrej Banko je napisal/a: |
Kolikor jaz vem, šele naslednjo generacijo vidiš, če je prišlo do križanja. Torej v tem primeru na plodovih letošnjih rastlin iz lanskih semen. |
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu.
-
- Prispevkov: 9724
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
goIdhorn je napisal/a: | ||
Zakaj potem v primeru da imaš poleg sladke paprike posajen nek pekoč čili postane lahko tudi paprika pekoča? Pa ne v naslednjem letu. |
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB.
-
- Prispevkov: 8296
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 2068
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
metuljc je napisal/a: | ||||
Možnosti sta, načeloma, vsaj dve. Prva, da so bila semena te paprike že prej skrižana. Možnost dve: če semena v tej generaciji skrižanih paprik oddajajo kapsaicin v okolico, na tisti beli nosilec, iz katerega izraščajo. Temu bom verjela, ko bom imela lastne izkušnje. Ker se, seveda, strinjam s tem, kar je napisal AB. |
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče".
V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna.
-
- Prispevkov: 9724
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Bicikel je napisal/a: | ||||||
Drugo trditev že nekaj časa zagovarjam, pa je tudi nisem lastnoročno preveril. Če povzamemo "urbano legendo", ki se seveda razširi na obče znanje "so križane paprike s čiliji že takoj pekoče". V tej zgodbi predpostavljam, da so semena res lahko pekoča in tkiva ob semenih tudi. Ko čistimo semenje stran od mesa paprike seveda spravimo nekaj kaspicina na roke in/ali druge dele paprike. Nevajeni pekočin ljudje ob prvem stiku začutijo pekočino in potem jih peče še naprej, četudi uživajo nepekoče dele paprike. Seveda zaključijo, da peče cela paprika in imamo to zgodbo. No, to je moja teorija, ki pa se zdi dokaj verjetna. |
Krasno razloženo, Bicikel. Zdaj nama ostane le še, da se lotiva praktičnih poskuskov, da preveriva predvidevanja.

-
- Prispevkov: 8296
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 455
- Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am