Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Althaea officinalis - navadni slez, ajbiš

MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Hvala za nasvet- A ga posušim kar na steblih in liste ter cvete posebej osmukam? Ali se mi splača cvetke posebej pobrat?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz potrgam ločeno, cvetke posušim posebej, liste posebej, pred uporabo liste zmečkam, da nastane ena taka listna kaša, drobir, dodam cvetke in je v celofanskih vrečkah lepo videti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz pa, dokler me ne mine, vsakodnevno trgam le novo odprte cvetove, za katere se borim s čebelami Wink . A so kar razumevajoče do mojega poseganja na njihovo področje.
metuljc

Tudi jaz delam tako, le, da cvetje poberem nekje po 19. uri, ko čebel ni več. Je pa treba vedeti, da so cvetovi bolj estetski del, učinkovine so v glavnem v listih (in koreninah). Ko imam cvetja dovolj, pa porežem, rastline se dobro obrastejo, če rez ni prepozna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

metuljc je napisal/a:
Je pa treba vedeti, da so cvetovi bolj estetski del, učinkovine so v glavnem v listih (in koreninah). .

In jaz sem bila prepričana, da je ravno cvetje tisto, ki ima učinkovine Surprised Embarassed . Hvala, se bom v bodoče veliko manj ukvarjala z obiranjem le-tega. Meni naredi obilo listja tudi, če ga porežem šele, ko odcveti.

Cvetoč in tudi samo olistan grm je že sam po sebi lepa in nezahtevna okrasna rastlina. Very Happy
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Metuljc, tebi še enkrat hvala za nekaj let nazaj poslana semena, zrastla so v lepe rastline (ki jih je moj mož sicer po nesreči sfrezal, a so na srečo po koščkih preživele).
Zdaj lepo cvetijo, čeprav niso niti približno tako bujne kot Marijine na zgornji sliki!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jest sem mal zmedena: a je govora o ajbišu al o rožlinu? Vem, da sta sorodnika, ampak, kako ju ločim na pogled?
Pogosto namreč poberem semena na potepanju in tako sem zasejala kup rastlin, za katere moram potem za nazaj ugotavljat, kaj so... Umapk vedno gredo z mano samo tiste, k so mi všeč. ;)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Nekaj za naš čaj, nekaj za čebelice. Za vse jih bo dovolj:

.

Če bi ga kdo želel, lahko spravim seme.
metuljc

Opozarjam, da mora seme premrzniti čez zimo (ali v zamrzovalniku), sicer ne bo kalilo.
Sicer pa super čaj, z malo medu ravna jedilna žlica na liter redno v službi blagodejen za grlo in glasilke.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, Muha, si me prehitela, sem ravno opravila en fotošuting.

Odgovori