Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Althaea officinalis - navadni slez, ajbiš
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Althaea officinalis - navadni slez, ajbiš
(Prenos iz arhiva)
OPIS
Zdravilna trajnica, ki ne sme manjkati v nobenem gartlcu. Posadimo jo lahko nekam v kot, računati pa moramo, da bo odrasel grm zavzel dober kvadratni meter, če ga ne bomo krotili (obrezali, povezali, razdelili korenine). V višino doseže pri meni meter in pol, mogoče zato, ker se mora potegniti, da pride do dovolj sonca.
Cveti avgusta
Za čaj nabiramo cvetove in kasneje mlade vršičke, po koncu cvetenja ali zgodaj spomladi pa še korenine.
Po mojih izkušnjah je rastlina skromnih zahtev in brez bolezni.
Privlačna za čebelice in čmrlje.
Razmnožujemo jo z delitvijo korenin in s semeni.
dodala muha
_________________
Zdravilna trajnica, ki ne sme manjkati v nobenem gartlcu. Posadimo jo lahko nekam v kot, računati pa moramo, da bo odrasel grm zavzel dober kvadratni meter, če ga ne bomo krotili (obrezali, povezali, razdelili korenine). V višino doseže pri meni meter in pol, mogoče zato, ker se mora potegniti, da pride do dovolj sonca.
Cveti avgusta
Za čaj nabiramo cvetove in kasneje mlade vršičke, po koncu cvetenja ali zgodaj spomladi pa še korenine.
Po mojih izkušnjah je rastlina skromnih zahtev in brez bolezni.
Privlačna za čebelice in čmrlje.
Razmnožujemo jo z delitvijo korenin in s semeni.
dodala muha
_________________
Današnje fotografije:
Cvetove sem pobirala ob 10. uri in potem še enkrat ob 18. uri, ker se jih je čez dan še toliko odprlo. Morala sem biti zelo pazljiva, ker so cvetovi polni čebel in črmljev.
Čaj bo prav prišel pozimi za blažitev kašlja in vnete sluznice ust in žrela. Ko bo odcvetel, bom pobrala še nekaj mladih vršiščkov in jih dodala zraven.
Cvetove sem pobirala ob 10. uri in potem še enkrat ob 18. uri, ker se jih je čez dan še toliko odprlo. Morala sem biti zelo pazljiva, ker so cvetovi polni čebel in črmljev.
Čaj bo prav prišel pozimi za blažitev kašlja in vnete sluznice ust in žrela. Ko bo odcvetel, bom pobrala še nekaj mladih vršiščkov in jih dodala zraven.
Jaz bi imela sadiko ajbeža, jo že dolo iščem. Nazadnje sem čaj v mešanici s kamilico in lipo ter začinjeno z jabolčnikom pila poleti pri stricu na počitnicah še kot osnvnošolka. Še danes mi ostaja lep spomin na tisti enkraten okus. Pa kolikor se sponim so bili od ajbeša kar celi vrhovi z listjem, cvetja se niti ne spominjam, da bi bil zraven._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Marija, tudi pri meni se najde kakšna sadika zate.
Ja, nabiram zdaj cvetje, potem, na koncu, ko neha s cvetenjem, še listje. Če se to opravi pravočasno in je lepa jesen, se lepo obraste in sledi še ena bera. Zdrobljeno lsitje, pomešano s cvetjem je dober čaj (pravzaprav prelivek) za preganjanje kašlja, prehlada nasploh. Pa tudi sicer je dober za pitje, sploh z malo medu.
Ja, nabiram zdaj cvetje, potem, na koncu, ko neha s cvetenjem, še listje. Če se to opravi pravočasno in je lepa jesen, se lepo obraste in sledi še ena bera. Zdrobljeno lsitje, pomešano s cvetjem je dober čaj (pravzaprav prelivek) za preganjanje kašlja, prehlada nasploh. Pa tudi sicer je dober za pitje, sploh z malo medu.