Paradižnik 2025

Odgovori
brbr

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čudno, da je plesen kativna ob tako nizkih temperaturah.

Na moje letošnje je ostal le spomin. Zadnji svež plod smo pojedli dan, dva pred prvim novembrom. So me pa vseeno prijetno presenetili, ker sem zadnje paradižnike z vrta pobrala konec avgusta in so zdržali dva meseca...

No, svežih paradižnikov do naslednje sezone ne bom nič pogrešala. V hladnejših delih leta mi bolj teknejo druge vrste solat.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pri nas je v vrtu že zdavnaj konec s paradižniki, edino dva rumenčka visita s slive, na katero sta mi ušla, še povsem zdrava.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Z vrta se je že pred časom nekaj zdravih paradižnikov preselilo na pult v kuhinji in zdaj med kakšnim jabolkom in banano počasi zorijo. Ravno včeraj sem snedla enega potovalnega. Seveda je imel več kisline kot sladkorja. Za osvežitev in spomin na letošnje bogato poletje.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz sem zaključila z letošnjimi paradižniki. Veliko jih je dozorelo v gajbicah. Uporabila pa sem jih pri kuhanju, ne za solate, ker okus ni bil več pravi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Paradižnik - kaj že je to za ena zadeva? ;) Davno, davne tega so se poslovili.

mfranc:
temperature res niso prave za začetek plesni, če pa so bile kali zasejane v primerni klimi, je verjetno možno, da je v nizkih temperturah razvoj trajal nekaj dlje. Ko so šli na toplo, se je pa pospešil. ???
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc napisal/-a: Sr Nov 12, 2025 12:25 pm Uh, sedaj je pa res konec z letošnjimi paradižniki :roll: . Paradižnikova plesen je v polnem razmahu,te dni pobrani in na toploto dani paradižniki masovno "umirajo", redko kakšen še dozori.

Danes je bila neka prekretnica, verjetno temperaturna, zjutraj so bili na tleh skoraj vsi pelati.

Paprika pa se še dobro drži, seveda pa ji megleni dnevi nič ne pomagajo :evil: .
brbr napisal/-a: Če Nov 13, 2025 7:22 am Čudno, da je plesen kativna ob tako nizkih temperaturah.
No, svežih paradižnikov do naslednje sezone ne bom nič pogrešala. V hladnejših delih leta mi bolj teknejo druge vrste solat.
brbr, hotel sem povedati da sedaj hitro zbolijo na topli terasi. Seveda pa so že na vrtu okuženi, na toplem se plesen samo "zbudi"

https://ibb.co/VYb8SPNq

Včeraj sem odpadle pelate celo pustil na tleh :oops: šele danes sem jih pobral. Mogoče je kateri odletel danes, verjetno pa ne, ker smo včeraj imeli najnižjo temperaturo letos. Samo en pelat je že prizadet.
Sedaj jih bom imel na očeh :roll:

Danes sem nabral še papriko, v shrambi je skoraj zmanjkala.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

PS. Pozabil sem omeniti da je na grmih tudi kar nekaj obolelih pelatov, ki pa niso padli na tla. Tudi zato mi je zanimivo da je na tleh obležalo toliko
še lepih bolnikov.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Paradižnika in paprike je v rastlinjaku in pod streho še za nekaj obrokov. Sploh nekateri češnjevi in "coctaili" imajo presenetljivo dobro aromo, "bajsiji" pa vseeno ostajajo bolj bledih barv. Počasi bom zoreče prestavil v notranje prostore, a morajo za okus vsaj nekaj obarvanosti dobiti zunaj. Pogled v sivo nebo, datum in vremenska napoved sta sicer bolj na strani napredovanja plesni kot barvanja. Tudi čas je že za sezono ostalih solat.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Na vrtu so se paradižniki seveda že zdavnaj poslovili, na pultu dozorele sem v glavnem pojedla, le še nekaj potovalnih paradižnikov s samosevca se trudi pridobiti še malo rdeče barve; na sladkobo niti ne računam več kaj dosti.
Odgovori