Stran 22 od 33
Objavljeno: So Avg 05, 2023 1:03 pm
Napisal/-a Danilo
Tod okoli je velika večina že brez paradižnikov. Pri meni je zaenkrat kar OK in sedem kozarcev omake je v kleti. Zna biti, da bo to tudi vse. Ostalo pojemo sproti, nekaj pa delim tudi med prijatelje in sorodnike, ki so doživeli "paradajz razočaranje". Po eni strani sem se sprijaznil, da dokler bo bo, po drugi pa si še kako želim, da se končno uspešno prebijemo skozi deževje. Kar bo preživelo tole, zna še krasno zoreti v napovedani lepi jeseni.
Objavljeno: Ne Avg 06, 2023 11:50 am
Napisal/-a Pepe
Včeraj sem jih pobral in smo naredili nekaj mezge. Štiri najslabše sem vrgel ven. Letos se bodo težko obdržali tudi preostali pod streho, ker jim čezmerno namaka tudi "noge". Vrt je sicer na hribu, kar je problem za kakršno koli konstrukcijo narediti, je pa prednost ob tem neprenehnem deževju. Vseeno voda teče povsod ...
Sicer pa so v Sloveniji precej večji problemi kot to, da bo po vrtovih zraslo veliko manj.
Objavljeno: Po Avg 07, 2023 10:30 am
Napisal/-a brbr
Moji gredo danes, jutri vsi ven. Nima smisla, podaljševati agonijo. Bom raje nasejala šinačo, fižol, motovilec, itd..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Avg 07, 2023 12:20 pm
Napisal/-a lpmami
Moj prvi letošnji paradajz(ek). Okus je prijetno kiselkast, malo sladek, sočen, z debelejšo kožo - počil je šele pred dvema dnevoma, se pravi, absorbiral je vse neskončne nalive. Barva je tako močna, da sem samo od prereza imela vijoličen prst.
Dobila sem sadiko, s še petimi drugimi, iz ostankov od soseda od prijazne Gartlčanke. Bili so bogi, so več ali manj še, ker so kar v loncih in na prostem prestajajo vremenske ujme, tale je pa prišel k meni že z bunkico. Edino ta je imel oznako, piše pa VOLOVSKO ha-ha!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Po Avg 07, 2023 10:01 pm
Napisal/-a crtj
Od jutra do zdajle masovno propadajo rastline paradajzkov. Listi naenkrat vsi suhi, zviti.
Tla mokra, premokra že tri dni, dež, mini jezerca naokoli... Verjetno so se utopile.
Sicer je fajn, da bomo imeli veliko površino za zimsko zelenjavo. Ni pa fajn, da ostanemo brez dobrih paradajzkov :(
Objavljeno: To Avg 08, 2023 8:32 am
Napisal/-a muha
Objavljeno: To Avg 08, 2023 8:43 am
Napisal/-a Plamenka
Moji zorijo počasi. Prejšnja leta, razen lani, sem tak čas napolnila tudi 6 gajbic, zdaj pa že nekaj dni čakam, da bo kaj dozorelo vsaj za solato. In sem seveda vesela, da še ni vseh vzela plesen.
Objavljeno: To Avg 08, 2023 9:38 am
Napisal/-a muha
Danes in jutri je dan za plod pa še sončno je. Upam na pospešeno zorenje.
Objavljeno: To Avg 08, 2023 9:57 am
Napisal/-a crtj
... Danes pa rastline čudežno okrevajo, kakor so včeraj čudežno propadale... recimo, da se je voda umaknila (kar se na slpošno tudi tista vidna je).
Zdi se mi sicer na prvi pogled malo bedasto ob 1 ha površine ustvarjati "umetna" mesta za zelenjavo (visoke grede), vendar mislim, da tako zaradi tega kot drugih ozirov (lahko se čez napne lok z mrežo recimo) ne bo šlo brez tega.
Objavljeno: To Avg 08, 2023 11:37 am
Napisal/-a mfranc
Včeraj, pozno popoldan, sem šel malo privezovati paradižnikove vrhove. Pa nisem nič privezoval, takoj na začetku vrste me je pozdravil uvel, povešen vrh na enem od pelatov.
Samo en vrh v celem paradajzniku. Saj niti ne vem, kaj je pomenil, vendar mi je vzel veselje za delo. Danes je še vedno uvel in še vedno ne vem kaj to pomeni .
Počakam da se malo otopli, mogoče ga je samo zeblo. ? Upam .
Drugače se še kar držijo, seveda pa me skrbi krompirjeva plesen. Glede na to, da ima Phytophthora infestans tri do petdnevno inkubacijo, se še vedno lahko prikaže ._________________mfranc