Magellanica ni samo prezimno trdna, je tudi dokaj "sušnotrdna". Resda raste na vzhodni brežini, kjer je sonce ne žge ves dan na vso moč, a vseeno je tole zadnjo sušo preživela brez vidnih posledic. Morda pomaga tudi, da je cela brežina gosto poraščena z nizkimi trajnicami (volnati čišljak in krvomočnice) in se tla ne izsušijo tako hitro.
Poleg magellanice je prav tako ali še bolj "sušnotrden" kapski figelij, še nekaj fuksiji podobnega, kar dobro prezimi.
Fuchsia magellanica - prezimno trdna fuksija
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Fuchsia magellanica - prezimno trdna fuksija
Pa si jo kdaj zalila? Sama zalivam samo rože v loncih, to fuksijo sem pa nekajkrat morala. Imam še eno s pisanimi listi, tista sem morala večkrat. Ostale pa rastejo bolj v senci in jih ni bilo treba.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Ne, niti enkrat.
Pa raste na vrhu odcedne brežine. Čisto možno, da ima za to delne zasluge tudi obcestna škarpa, ki morda preprečuje izsuševanje z zgornje strani? Še največ zaslug pa pripisujem podrasti. Oboje mimogrede z razpadanjem spodnjih listov ustvarja plast humusa in zastirko, čvrsta prepletenost rastja že na površini pa preprečuje erozijo. Še posebej čišljak, ta je pravi ustvarjalec humusa. Pa še estetsko se lepo ujameta.
Sicer pa je na tisti brežini vsa zemlja peščena ilovica. To je kot kaka ilovnata sipa, pomešana s kasneje nastalim humusom.
Pa raste na vrhu odcedne brežine. Čisto možno, da ima za to delne zasluge tudi obcestna škarpa, ki morda preprečuje izsuševanje z zgornje strani? Še največ zaslug pa pripisujem podrasti. Oboje mimogrede z razpadanjem spodnjih listov ustvarja plast humusa in zastirko, čvrsta prepletenost rastja že na površini pa preprečuje erozijo. Še posebej čišljak, ta je pravi ustvarjalec humusa. Pa še estetsko se lepo ujameta.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Ja, mora biti nekaj na tem, da ti tako dobro uspeva brez zalivanja. Pri meni ima za zastirko folijo proti plevelu in čez prod.