Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Pred leti je bilo v tej temi tudi vprašanje, kako se lahko uporabi klobuk, ki ga sicer zavržemo, ko ga odstranimo med procesom kisanja. Razen za dodajanje novemu kisu, seveda. Ga je kdo poskušal uporabiti za kakšno drugo fermentacijo? Pa kakšna je sploh sestava ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Dobila sem dve gajbi odpadlih jabolk, primernih za kisanje.
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne..._________________naredimo svet lepši
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne..._________________naredimo svet lepši
Mislim, da bom preostala jabolka bolj na drobno narezala, ali kar naribala in pomešala z že iztisnjenim sokom. Mogoče dodala še malo vode, a raje ne bi.
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo... _________________naredimo svet lepši
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo... _________________naredimo svet lepši
Julija sem imela na voljo precej beličnikov. Poleg ostale rabe sem jih nsmenila tudi za kisanje. Sicer je lastnik rekel, da beličniki niso za kis, a kaj bo on vedel, saj je vodovodar in ne kuhar ali gospodinjec.
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami: Mogoče so bili beličniki prezreli? Iz kašastih najbrž res ne more nastati kis.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.