Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
enakaty

Odgovor Napisal/-a enakaty »

Zdravo!
Murvo bi želela posaditi na vrtu. Ima mogoče kdo kakšno sadiko doma? Kakšen napotek, da mi bo uspela? Nisem namreč ravno vešča v sajenju dreves 😁
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

enakaty: manjka podatek iz kje si. Brez tega se je o morebitni predaji sadik težko pogovarjati. Ta podatek, poleg opisa lege vrta, je koristen tudi pri svetovanju o sajenju.
enakaty

Sem iz Ljubljane. Lega vrta? Okoli našega vrta in sadovnjaka so samo polja in travniki.
enakaty

Našla sem murvo pri enih znancih. Mi prosim razložite kako točno se murvo razmnožuje s potaknjenci? Bolj ko berem, manj razumem kje moram odrezati, kdaj, koliko moram odrezati ? Dam vejico potem v en lonec ali kar na vrt?
Mi lahko prosim samo na eni sliki pokažete kje naj odrežem vejo?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tukajle je napisanega več o razmnoževanju s potaknjenci. Upam, da dovolj nazorno, da ti bo razumljivo. Če se še ne boš znašla, vprašaj ponovno.

Mogoče samo še to: izraz "odkrhniti/odčesniti s petko" pomeni, da vejico odlomimo tam, kjer izrašča in sicer tako, da s seboj odnese še malenkost lubja veje, od katere jo odlomimo.
enakaty

Torej če prav razumem.... Odtrgam svežo vejico dolžine 5-10 cm. Potrgam liste, pustim zadnje 4. Vejico dam v lonček, ki ga postavim nekam, kjer ni vetrovno. Kako globoko pa vstavim?
Začetek septembra bom pa odrezala eno 40 cm vejo, odstranim liste in jo lahko vtaknem kar direkt na vrt. Kako globoko pa to vstavim?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole mlado vejico vtakni v lonček vse do preostalih listov. Substrat mora biti zračen, da vejica diha. Če bi jo dala v zbito zemljo obstaja nevarnost, da bi zgnila.

Jesenske daš 2/3 v zemljo, 1/3 gleda iz zemlje. Priporočam, da jesensko naokrog obilo zastreš z listjem ali pa obložiš s kosi polomljenih opek ali večjimi kamni - vse s ciljem, da se čez zimo ne izsušijo. Bodisi zaradi pomanjkanja padavin ali pa globoke zmrzali.

Lahko pa narediš tudi tako, kot sem v oni temi opisala star način potikanja vrtnic.
enakaty

Aha, tale stari način mi je všeč 😁. Torej kar vzamem malo zeleno vejico in jo posadim na vrt (ne v lonec) , na njo pa postavim steklen kozarec. Ali naj to naredim potem s tisto vejico jeseni?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Z zeleno vejico ne vem, če bi šlo, še nisem poskusila. Bojim se, da je prenežna za tak način. Da bi jo poletna vročina skurila. Za jesensko je pa primerno, ja.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Razmnoževanje z zelenimi vejicami je križ - vzdrževanje pravega nivoja vlage je lahko velik problem - verjetno pa je lahko zelo uspešno po nekaj propadlih izkušnjah... Sam se tega še nisem resno lotil.
Odgovori