Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2024

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

AB, imaš kje v bližini posajen krompir?_________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Seveda, pa ne samo jaz ...
Povsod naokoli je bilo ogromno bolnega krompirja. Bi znal to res biti razlog.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na vrtu imam tudi krompir.

Tudi tega je v začetku junija (tako kot paradižnik) napadla plesen. Tudi krompir sem dvakrat poškropila s Cuprovinom, istočasno kot paradižnik.

Zgodnjega sem potem kar hitro izkopala, ker je rastel v neposredni bližini ene grede paradižnikov.

Pozni krompir pa še vztraja na vrtu in počasi dozoreva. Liste ima kar dobro flekaste, a ne vem ali od starosti ali od plesni. Danes bom probno izkopala nabolj posušeno rastlino, da vidim kaj se je zgodilo v zemlji.

Paradižniki pa trenutno izgledajo takole:

IMG-20240801-084420IMG-20240801-084248

Seme Piccadillija pobrano pred leti iz kupljenega ploda. Tako ni čisto rasen. Imam dve različici:
Podolgovati, mi je zelo všeč za sušenje, ker je bolj velik
IMG-20240801-083855 IMG-20240801-083855

Okrogli pa je zgodnejši
IMG-20240801-083951 IMG-20240801-083958

Tole pa je nizki San Marzano:
IMG-20240801-084342_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imaš res lepe in zdrave paradižnike!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Brbr, a ima San Marzano kaj črne špičke? Pri meni je vedno imel, a je domači kalcijev pripravek vedno pomagal._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, hvala. Upam, da letos tako ostane čim dlje.

Lpmami, ne noben nima črnih plodov. Zaenkrat s tem še nisem imela težav, razen mogoče kakšno leto pri plodu ali dveh, a ne San Marzano, ker ga imam šele tretje leto, mislim._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami: že več let imam San Marzano, tako ali drugačno varianto. Črne konice je imel le tisto leto, ko je bila čez leto suša in je bilo kar nekaj časa blizu ali celo čez 35 °C. Takrat sem ga reševala kupljenim pripravkom. Letos te težave (še) nisem zasledila.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz qem prvič to črno gnilobo ugotovila pred precej leti, no je na maminem vrtu na kompostu zrastel neki samosevec, bolj češnjaste sorte. Vsi plodovi so eden za drugim črneli od spodaj navzgor, tako da jih kaj dosti nisem pojedla. Nisem vedela vzroka in si nisem vedela pomagati. Kompost pa verjetno ni bil presuh, da bi to lahko sprožilo črnenje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ja, na rastlinah iz komposta je to pogost pojav. Kompost, če ni v njem ravno obilice jajčnih lupin in olupkov od banan ter pepela, nima dovolj kalcija in kalija in verjetno mu manjka še kar nekaj drugih potrebnih mineralov. Nekaterih snovi ima pa za paradižnike preveč in postanejo še bolj dovzetni za obolenja.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Da se še jaz malo pohvalim - kmalu bova obredno pojedla prvi češnjev paradajzek. Laughing

Saj polni so nenormalno, da jih le ne doleti kakšna plesen! Rolling Eyes

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori