Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
lemi1

Odgovor Napisal/-a lemi1 »

Ali ima kdo v osrednji Sloveniji belo murvo?

No želim si imeti tudi črno ampak me bolj zanima kako kaj uspeva na nadmorski od 300 do 550?? Rolling Eyes_________________Glede strele:
Pod hrast ne hodi v past. Kjer smreka stoji, naj
vse beži. Jelke se boj, a pod bukvijo stoj!
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

lemi1, jaz sem glih tam mal izpod 350m, raste vredu, plodov še ni bilo, mislm, da je ključnega pomena čimveč sonca

P.S. se je komu že prebudila murva to leto?

LP
Dejan
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Jaz imam črno murvo, staro okoli 8 let, n.v. je 360 m.
Raste brez problema, sicer so mladi poganjki zelo občutljivi na spomladanski mraz, ampak na srečo dokaj pozno odžene (kot kakšen cepljen oreh ali kaki). Letos se npr. popki še niso odprli in so pozebli samo konci vejic (upam).
Lani pa ni bilo od nje nič za pojest, ker se je odprla že pred mrazom. Meni je črna zelo všeč (bele ne poznam), sploh če je vroč in suh junij/julij, rodijo cel mesec, vsak dan jih imaš nekaj.
Držim jo na 2 metrih višine in 3-4 metrih premera, samo ena plast vej, da je vse ćimbolj osvetljeno. Obrezujem jo pa skozi vse leto po malo, vse kar gre v luft gre stran - je pa tega odreza kar precej, ker pa še ni preveč olesenelo, se da fajn skompostirat.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dejan, ja, pri nas so trenutno debeli popki na murvah raznih sort.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

dejan84 je napisal/a:
lemi1, jaz sem glih tam mal izpod 350m, raste vredu, plodov še ni bilo, mislm, da je ključnega pomena čimveč sonca

P.S. se je komu že prebudila murva to leto?

LP
Dejan

Moja še miruje._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Crtj. Ali imaš tudi tisto z dolgimi plodovi?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Od naših ima bela sicer zelo velike plodove, ki pa po okusu niso neka zmaga, ker imajo samo sladkor, ne tudi kisline.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Murve z "dolgimi" plodovi so, baje, občutljivejše na klimatske in vremenske razmere - pišejo na oni strani Luže. Tudi po okusu - spet baje - ne dosegajo črnih ali rdečih murv. Preizkusil nisem, pa bi rad, nekoč, nekje...

Moja je že prešla fazo mišjega ušesa. Se mi zdi, da je letos kar dobro zastavila.
gurenc

Odgovor Napisal/-a gurenc »

povešava murva, centralna Slovenija - 380 m - prvi popki se šele kažejo
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Katero murvo naj posadim? Ideja je, da bi jo imel nekje bolj pri robu nasada in bi zrastla v veliko drevo, da bi na sebe navlekla ptičovje, ki bi potem mogoče pri miru pustilo bolj vredno sadje in jagodičevje. Ne vem, če prav razmišljam. Sicer sem dve tanizki (črni) že sadil, pa nobena ni preživela. Prvo je vzela nekakšna plesen (ali karkoli je že bilo), drugo pa ta zadnji mraz (razen če ne požene iz korenin). V glavnem vidim, da se po naših trgovinah večinoma samo take pritlikave prodajajo, jaz bi pa imel eno čim bolj ogromno drevo.
Odgovori