Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Jaz sem 'semenski' česen (iz jeseni posajenih zarodnih čebulic) pobrala pred enim tednom, preden sem šla na morje. Rastlinice so bile že skoraj čisto rumene, zato je bil že skrajni čas, da ga vržem ven. Dala sem ga sušit tako, da sem ga povezala v šope in jih obesila v senco na prepih.
Semenski česen sorte Anka je bil ravno prav zrel (po mojem mnenju).
Ankine jedilne glave pa še čakajo v zemlji - zarodne čebulice se še debelijo, listi so še precej zeleni.

Tistih par glavic drugega - belega - česna, ki sem ga dobila od moje mami in ki naj bi v samem steblu naredil zarodne čebulice (pri meni jih ni, pri mami ima pa v steblu pri glavici že precejšnje bule) - no, tisti pa mi je 'ušel'. Sem mislila, da bo enako pozen kot Anka in ga nisem sproti preverjala. Po glavicah iz zarodnih čebulčkov pa sem videla, da bi ga morala pobrati prej. Tako sem izpulila še tistih 5 rastlin, ki so zrasle iz strokov jedilnega česna.
In me zanima, če to, da se pobere prezrel česen, vpliva samo na slabše skladiščenje, ali še na kaj drugega? Ali lahko take stroke vseeno posadim v jeseni, čeprav so malo razprti v glavah? Ali bo to kaj slabo vplivalo na prihodnji pridelek? Kdo ve?

Pa še glede 'slonjega' česna:
Tistega sem pobrala že pred nekaj časa - bilo je samo 5 rastlin in od vseh skupaj sta bila samo 2 mala česenčka zraven tadebelih glav.
Sem mislila, da bo več razmnoževalnega materiala Wink

Še za Muho: ne, tisti bel česen, ki sem ga dobila od mami, ni slonji česen. Zarodne čebulice dela v notranjosti stebla tik nad glavo, ne spodaj ob glavi (no, pri mami jih dela, pri meni jih ni naredil). Tudi zacvetel ni. Je pa zelo lep in debel. Bom poslikala v prihodnjih dneh.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Koliko vrst česna! Daj res poslikaj tistega, ki dela zarodne čebulice nad glavico. Zelo rada bi videla kako izgleda. Kaj pa okus, se kaj razlikuje od običajnega česna. "Slonji" - velikostročni - ima recimo precej blažjega. Tudi jaz bom te dni končno izkopala velikostročnega, da vidim, kaj je naredil v notranjosti in da ga razsadim za naprej. Tega namreč sadim takoj, ne čakam na jesen. Vsaj sedaj v fazi razmnoževanja. Če bi se šla pridelek za ozimnico, bi verjetno ravnala drugače.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj se mi je porodila ideja, ki jo dajem na razpravo:
ali ne bi bilo fino, da bi na eno od naslednjih srečanj prinesli vse te naše česne in bi jih skupaj pokušali in primerjali....?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Včeraj se mi je porodila ideja, ki jo dajem na razpravo:
ali ne bi bilo fino, da bi na eno od naslednjih srečanj prinesli vse te naše česne in bi jih skupaj pokušali in primerjali....?

Ojoj Confused Wink Laughing Laughing . Razen, če se pokušine udeležimo brez izjeme vsi - bo vsaj dovolj placa za našo družbo bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha .
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Degustacija bi bila zame laže izvedljiva z Vodinimi dodatki in v njeni maniri Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

lpmami je napisal/a:
Degustacija bi bila zame laže izvedljiva z Vodinimi dodatki in v njeni maniri Rolling Eyes

Domov nas bodo razpeljali pa ......... ? Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
Domov nas bodo razpeljali pa ......... ? Laughing

... s kočijo z vpreženimi polži - saj vsi ves čas govorimo, da jih imamo dovolj, ane Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Uh, nisem niti pomislila, da komu česen smrdi Embarassed . Sicer se je pa potrebno včasih v imenu znanosti tudi žrtvovati, a ne. Seveda pa nisem mislila, da bi jedli samo česen... Gotovo bi bilo odlično zraven pojesti vsaj košček kruha in malo oljčnega/bučnega, morda še kakšnega olja._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Včeraj smo malo manj kot polovico česna populili, pustila sem le še tistega, na katerem sem pustila pske, ki je še kar precej zelen in bo na njivi še en teden. Pri obrezovanju koreninic pa sem naletela na enega, ki ima zarodne česenčke ob glavni glavici, pa ne vem, ali je to sorta (kot ena zgoraj že omenja) ali kaka mutacija?

To pa je del letošnje bere, ki sem ji že porezala korenine, stebla pa ostanejo, da glavica dozori:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sem tudi jaz našla enega takega in nisem niti dobro pogledala in niti pomislila, da so to zarodni česenčki. Sem se ga ustrašila Wink in ga zavrgla, kot da sem našla neko hudo zalego Wink Laughing .
Odgovori