Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2023

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tisti avgustovski izbruh plesni je obstal, kjer je bil. Kar nisem zmetala ven, dela.

aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tudi meni je žal, da sem zmetal ven 80% sadik... Šola za drugič.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi okusi teh, septembrskih, so krasni. Malo počasneje že zorijo, a to jim ustreza. Naj le traja.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Te lepe dni sem izkoristil in pospravil vse paradižnikovo rastlinje, ki je nekako preživelo. Pobral sem še nekaj skoraj dozorelih češnjevcev, ki pa so bolj ubogi.
Čudna sezona, v shranke (večinoma mezga) sem predelal pol manj kot običajno.

Bomo gotovo predebatirali na jesenskem srečanju - povezava:

http://forum.gartlc.si/gartlc-about5955.html
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Populila in odnesla sem še preostale tri sadike paradižnika.
Tile moji so bili borci kot še nobeni doslej. Zrasli so v krepke rastline z debelimi in razvejanimi stebli, ki sem jih razpeljala ob količkih, korenine so bile močne in razvejane, lepo so nastavili in se debelili, žal pa niso zdržali napada plesni po zadnjem dvodnevnem deževju, ki mu sledijo močne nočne rose.
Zanimiv je pa tale črni paradižnik (z oznako VOLOVSKO srce ha-ha!).

Liste ima takole zvite, odkar je pri meni. Pa se je razrasel, da sem ga komaj krotila, cvetel in cvetel in se debelil in še cvetel. Noben dež, veter, niti toča mu niso mogli do živega. Plesen - kaj pa je to? Od vseh petih je edini še ostal, popolnoma zdrav.
Samo, kaj ko mi niso všeč ne majhni paradajzki ne črni Crying or Very sad Tako ostane za občudujoče poglede mimoidočih in če misli še dozorevati, bom ponudila seme._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

V vseh mojih ne prav mnogih poizkusih s črnimi sortami nisem bil navdušen nad okusi. To pa je zame ključnega pomena, zato jih ne gojim.

Glede tvoje rastline in zvijanja listov pa kaže na verjetno pomanjkanje bakra, vsaj sodeč po tem viru: https://www.analiza-zemlje.si/am-novice/pomanjkanje-hranil-pri-paradiniku
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ampak, tak je že prišel k meni in tudi ostal. Vsi drugi so imeli velike, košate liste, nič zvijanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 08 Okt 2023 20:13; skupaj popravljeno 1 krat
Bicikel

Ja lahko je tudi sortna lastnost. Podobno kot sorta Curl (gojila Plamenka, če se ne motim).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi SGT Pepper ima navidez uvele liste. Ne tako hudo, kot ta od lpmami, a vseeno opazno.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred nekaj dnevi sem ponovno čistil paradižnikove grede. Kar za dobro samokolnico je bilo predvsem starega, delno bolanega listja, ki niti ni več v funkciji fotosinteze.
Pa precej novih poganjkov, če imajo priliko, celo cvetijo, sedajle pa res brez potrebe Wink .
Letos pri meni letina ni bila vrhunska, paradižnika pa, z zamudo, čisto zadosti.

Tole čiščenje pa mi je razkrilo, da so letos paradižnikove sadike proti pričakovanju še zelo zdrave. Sicer sem odstranil tri dvojne sadike, pa še to zato, ker so bile prazne.
To me preseneča, glede na vremenske razmere; tuširanje, visoka vlažnost ....
Sem pa nekajkrat tretiral z sodo bikarbono, glede na to, kako vsestranska je (v primerjavi z mlekom), jo sumim Wink , da mi je reševala to sezono.
Mimogrede, vse druge sezone se je ta čas pojavilo propadanje stebla (naj bo to faza krompirjeve plesni ali kaj drugega) letos so stebla še zdrava.

https://ibb.co/Tw8pD8c

https://ibb.co/mBRSNvZ_________________mfranc
Odgovori