Ajda

Odgovori
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Brbr, tudi tvoja semena ajde, so pri meni lepo skalila in že nekaj časa lepo cveti in privablja čebele. hej sunny_________________
Slika
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Moja ajda je zrasla več kot meter visoka Shocked (včasih so na kmetih imeli le dobre pol metra visoko, kolikor se spomnim), sedaj je od teže na pol polegla. Čebele so jo noro obletavale, sedaj pa se po njej podijo jate ptičev, tako da črnega zrelega semena skoraj ne najdem več gor, no bo pa za zeleno gnojenje Wink :
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A imaš mogoče tatarsko? Tista naj bi bila visoka, navadno pa vidim po njivah tukaj naokoli in je vsa nizka, pravzaprav zaradi suše skorajda izjemno nizka.
MARIJAV

Pojma nimam katere sorte je. Vem samo, da je nekje iz Bele krajine, preden je prišla do mene, je šla skozi več rok. Tatarsko ima Metuljc Wink , pride drugo leto na vrsto._________________Živeti na podeželju je najlepše!
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

"jest pa vem, pa ne povem"

ha ha ha

torej, MARIJAV mislim, da imaš za ajdo noro preveč pognojeno zemljo.
Za zelenjavni vrt je to vredu, medtem pa se pri ajdi ne obnese.
Enako je pri prosu.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

proti vsem pričakovanjem, trava in koprive še vedno niso prerasle ajde. Je pa najverjetneje bila posejana prepozno, da bi se lahko sama zasejala za drugo leto.

Hi, hi, Juglans, ne boš verjel, sploh nič ta del njive ni bil pognojen, je lani bila preorana celina, le izjemno moker del njive je to. Ali pa Belokranjki med Štajerci tako paše Wink Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Taka prst je zelo rodovitna, Marija.
Drugače pa, ja, tatarsko bo imela Marija prihodnje leto, letos je nekje pri meni na varnem.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hudirja, zgleda da imate štajerci nek poseben zrak, če že ne gnoja. Laughing

Lansko leto je bila pri meni enaka situacija, njiva pa je bila gnojena z hlevskim gnojem (zelo malo) ter s kompostom. No, letošnjo pomlad sem dodajal zgolj kompost, samosevna ajda pa se je kljub suši povzpela preko metra. Sem sklepal da je razlog v gnojenju, a kot praviš je imela večjo vlogo vlaga. Povsem mogoče.

Drugače pa se imam na štajerskem vredu tudi sam, seveda, ko sem na tistem koncu (žlahta in te reči). Včasih je bilo še lepše, ko so ob cesti zaželeli dobrodošlico trojanski krofi.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

mi lahko razložite, prosim: če sejem ajdo maja oz. junija, dobim ven kašo?
Požela bi jo, potem me pa zanima, kako je z zrnjem, ga je treba obdelati? Pojma nimam o ajdi, bi jo pa rada sama sejala, da dobim potem ajdo, ki jo lahko kuham ali zmeljem v moko za žgance.
Ker imam velik problem, dobiti ajdovo kašo, ki ni imela stika oz. ni okužena z glutenom._________________Lp, Živa
Odgovori