Ajda
-
- Site Admin
Ajda
(Prenos iz arhiva)
-
Na cca 10 m2 sem posejala pred enim tednom nekaj pesti ajde pa je že lepo prikukala ven.
Nekdo je nekje omenil, da je čaj iz ajdovih cvetov in v kombinaciji še z nečim, izredno dobro domače zdravilo proti
Znalce o zdravilnih rastlinah bi prosila, da mi razjasnijo pojme, jaz se zaradi moje "rozike" iskreno opravičujem_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Nekdo je nekje omenil, da je čaj iz ajdovih cvetov in v kombinaciji še z nečim, izredno dobro domače zdravilo proti
![tup](images/smiles/smack.gif)
![Question](images/smiles/icon_question.gif)
![zmeden](images/smiles/confuzzled.gif)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Znalce o zdravilnih rastlinah bi prosila, da mi razjasnijo pojme, jaz se zaradi moje "rozike" iskreno opravičujem_________________Živeti na podeželju je najlepše!
-
- Kraj: Rimske Toplice
Ajda, ki raste na čimbolj revnih tleh, čimbolj izpostavljena sončnemu sevanju, ima veliko rutina, kvercetina in še česa. Skratka, antioksidantov, ki dobro vplivajo na kapilare. Še boljša od navadne ajde (Fagopyrum esculentum) je tatarska ajda (Fagopyrum tataricum). Kaj več o koristnosti ajde pa tukaj.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Plamenka, ostale žuželke štejejo le kar se tiče oplojevanja. Spomnim se ajde iz moje mladosti, vse polno čebel je brenčalo po njej, kot bi rojile. Mislim, da je ajda takrat cvetela precej kasneje in čebelarji so jim ajdov med puščali za ozimnico, ker ima menda tudi precej zdravilnih učinkovin za čebele.
PS: zanimalo me je, če je moj spomin pravi in sem šla preverjat po spletu in našla na čebelarskem forumu, da ni problem v sorti ajde, ampak v tem, da jo danes sejejo prezgodaj. Da ajda medi, ko je več vlage in nižje temperature. Če je to poleti, potem le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. In da so včasih ajdo res sejali šele na strnišča (tako sem imela v spominu), kar pomeni, da je zacvetela šele jeseni.
PS: zanimalo me je, če je moj spomin pravi in sem šla preverjat po spletu in našla na čebelarskem forumu, da ni problem v sorti ajde, ampak v tem, da jo danes sejejo prezgodaj. Da ajda medi, ko je več vlage in nižje temperature. Če je to poleti, potem le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. In da so včasih ajdo res sejali šele na strnišča (tako sem imela v spominu), kar pomeni, da je zacvetela šele jeseni.