Ajda

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Ajda

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Na cca 10 m2 sem posejala pred enim tednom nekaj pesti ajde pa je že lepo prikukala ven.
Nekdo je nekje omenil, da je čaj iz ajdovih cvetov in v kombinaciji še z nečim, izredno dobro domače zdravilo proti tup Question Question Question zmeden Embarassed Embarassed
Znalce o zdravilnih rastlinah bi prosila, da mi razjasnijo pojme, jaz se zaradi moje "rozike" iskreno opravičujem_________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ajda, ki raste na čimbolj revnih tleh, čimbolj izpostavljena sončnemu sevanju, ima veliko rutina, kvercetina in še česa. Skratka, antioksidantov, ki dobro vplivajo na kapilare. Še boljša od navadne ajde (Fagopyrum esculentum) je tatarska ajda (Fagopyrum tataricum). Kaj več o koristnosti ajde pa tukaj.
MARIJAV

Joj, Metuljc, zdaj ko sem prebrala na povezavi, pa se mi nekako svita ja, da se je šlo za ožilje in mislim, da je bila omenjena neka kombinacija z divjim kostanjem._________________Živeti na podeželju je najlepše!
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Lahko tudi mešaš s meliso ali malinjakom izredno prav pride ta caj v spomladansken ćiščenju ožilja.
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Moja ajda iz lončka
MARIJAV

Ajda je že prekrila celo gredo, verjetno je malo pregosta, ampak, kaj čem. Cvetja in potem semena pa le bo kar nekaj:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Marija, ko bo zacvetela preveri, če jo bodo obiskovale čebele. Spomnim se iz debat med čebelarji, da jih današnje ajdove njive ne zanimajo, ker ne sejejo več pravega semena.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, moja ajda že cveti, je na njivi, na kateri nisem ravno vsak dan. Danes sem bila, pa čebel ni bilo, le druge žuželke in kapusovi belini. Tudi to šteje? Tudi drugod ni bilo čebel. Dašabina, če tole bereš, semena si mi ti dala. Ali tvojo ajdo obiskujejo čebele?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka, ostale žuželke štejejo le kar se tiče oplojevanja. Spomnim se ajde iz moje mladosti, vse polno čebel je brenčalo po njej, kot bi rojile. Mislim, da je ajda takrat cvetela precej kasneje in čebelarji so jim ajdov med puščali za ozimnico, ker ima menda tudi precej zdravilnih učinkovin za čebele.

PS: zanimalo me je, če je moj spomin pravi in sem šla preverjat po spletu in našla na čebelarskem forumu, da ni problem v sorti ajde, ampak v tem, da jo danes sejejo prezgodaj. Da ajda medi, ko je več vlage in nižje temperature. Če je to poleti, potem le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. In da so včasih ajdo res sejali šele na strnišča (tako sem imela v spominu), kar pomeni, da je zacvetela šele jeseni.
Odgovori