Z vrta na mizo

Odgovori
Beki

Re: Z vrta na mizo

Odgovor Napisal/-a Beki »

metuljc napisal/-a: Pe Sep 12, 2025 3:01 pm Beki, katere sorte pa je ta paprika, naju s Cinijo zanima.
Hja, Metuljc, če bi vedela, bi povedala. Hec je ta, da sem si rekla, da se letos ne grem zaresnega vrtičkanja.. no, in tako nimam vrtnarskega dnevnika.
Ideja je bila, da bom imela samo nekaj zelišč.. pa imam zdaj štiri mini gredice :D

Sicer pa ta paprika ni nič posebnega. Nekoliko tanjšo steno imajo, kot bi si želela, se pa zato lahko pobahajo z dobro rodnostjo.. če želiš, lahko shranim semena.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Shrani, prosim. Ampak mora postati rdeča.
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Velja, upam, da se nisva prepozno spomnili in kakšno še doleti rdeča barva.

Lpmami, super! Parmigiana je pri meni še na čakalni listi za "enkrat, ko bo čas".
Ko sem bila v Italiji na praksi, so mi sodelavci za spomin v beležko napisali vsak po en recept.. med drugim tudi za parmigiano :)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Beki, ne odlašaj, kar hitro ga preskusi, res je sočna in slastna.
Mene zdaj mika Tajanin recept za pečeno papriko v smetanovi omaki s česnom.
Ha-ha, zdaj ko so paradajzi fuč (le nekaj jih še imam v hladilniku), sem se pa vrgla na paprike!
metuljc

Lpmami, si parmižano naredila v cvrtniku na vroč zrak?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Ja! Zato sem melancan popekla in podušila do mehkega.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Počasi sem se navadila, da nekatere začimbnice na vrtu niso samo za popestritev zasaditve, ampak tudi za v lonec. Po sistemu: glej stvarnica vse ti ponudi, od nje si jemati ne mudi.

- divji por - je sam po sebi bolj pust, kot gojeni, nič pa to ne vpliva, če ga dušim ali kuham. Sedajle je v najlepši jesenski izdaji in ga kar pridno dodajam jedem.
- stoletna čebula - je tudi pogosteje v jedeh. Kot dodatek kuhani ali pečeni zelenjavi, zmiksana pa v juhah
- česnov (lkitajski) drobnjak - za v solate mi ravno ni, je preveč pust, mi pa nadomesti česen v kuhanih in dušenih jedeh
- trajna rukola - presna ali dušena, jo je treba sproti porabiti, da se preveč ne razraste.

Verjamem, da imajo vse te začimbnice vitamine in minerale, ki so telesu dobrodošli. Dnevno nekaj od tega konča v mojih zajtrkih.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Midva se odpravljava za nekaj dni na morje in zato pospravljam po vrtu.

Nabrala sem najbrž zadnjo pošteno porcijo stročjega fižola, precej še spomladanskega pora, a imam še ene tri bajske in celo vojsko še majhnih, nekaj paradižničkov, par jagod, maline. Ves čas režem dodatne glavice treh brokolijev, novi še ne bodo prav kmalu.
Tudi solate lepo delajo, canasto obtrgujem za sproti, endivije so že velike, tudi obtrgam kakšen list. Rukole imam, da bi lahko postavila stojnico ob cesti, to je pri meni najbolj trdovraten "plevel". Tudi kitajsko zelje že dela glave. Korenja, peteršilja, zelene in kolerabice bo več kot dovolj za vegeto ... Le paradižnik je letos zatajil, še dobro, da sem (za vsak slučaj) za omake lahko kupila krasnega v dolini.

Kakorkoli je nekaj časa zgledalo precej klavrno, je vsega dovolj in še preveč. :D
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Tole sicer ni z vrta, je pa iz hleva na mizo.
Dobila sem dober liter mleziva. Na plastenki je oznaka 2., tako da sklepam, da je od drugega dne po telitvi.
Dodala sem slabega pol litra kozjega mleka, solila, premešala in nalila v pekač pa v pečico, segreto na 150 st. C. pekla sem več kot eno uro, da je skorjica primerne barve. Nič kumine, ker pri tamladih ni priljubljena. Nastala je slastna, rahla poslastica. Tako dobre še nisem jedla. Vedno sem jo kupila na tržnici in je bila večina preveč kompaktna, gosta in hudo nasitna.
No, potem sem izvedela, da niti ta jed pri njih ni priljubljena :( Ah, ne vejo, kaj je dobro.
Zdaj sprašujem, če ima kdo izkušnje, kako se obnese zamrzovanje tega pečenega mleziva.

Slika
metuljc

Joj, kako ti zavidam. Obožujem, s kumino. Obožujem.
Zamrzneš surovo mlezivo v pvc ali tudi stekleni, a ne čisto polni embalaži. Super se obnese. Mleko dodaš kasneje.
Zdaj mlezivo dobiti,.....že nekaj časa razmišljam, da si ga moram preskrbeti.
Nujno mora biti ne trdo, tako, da, ko zarežeš z žlico in odstraniš del v skledico, ostalo malo spolzi v pekaču, po možnosti latvici. Spodaj se takoj nabere tekočina.
Tudi pečenega sem že zamrznila in potem odtaljenega pogrela. Kar pogumno.
Če bi bila bliže, bi se jutri povabila na obisk. 🤗😀😋
Odgovori