Živjo,
velikokrat pomislim, da bi bilo fino imeti tako temo, kjer bi si lahko izmenjali ideje, kaj skuhati, pripraviti, kako kaj shraniti.. z obzirom na letni čas, sezono...
Sem se kar opogumila in odprla novo temo - bomo videli, kako se bo prijela
Danes sem na vrtu temeljito porezala baziliko in pripravila pesto za v zmrzovalnik.
Če pesto zamrzneš v vrečki v tanki plasti, ga brez težav lomiš. Še bolje: vrečko s pestom daš na pladenj, enakomerno razporediš pesto, potem pa po dolgem in počez narediš "zareze" tako, da se pesto odmakne in se plasti vrečke stakneta, vsaj skoraj. Zamrzneš in potem lomiš potrebne količine "paketkov". Ne vem, če sem jasno napisala, videla pa na fb.
Meni se bazilika najbolj obnese takole:
Pobrano, malo uvelo, ne prevec, samo zmelješ v multipraktiku, zmleti doliješ olje, jaz oljčno, lahko navadno, le toliko zavrtiš strojček, da se premeša, daš v kozarčke, naj bo tako gosto tekoče, da ne ostanejo mehurčki zraka vmes. Na vrh za prst naliješ samega olja in posujes na rahlo s soljo. Tako bazilika ohrani okus in barvo. Hraniš na hladnem, nu nujno, da v hladilniku.
Socvetja posmukam posebej, od popkov do skoraj zrelih senen in zalijem z oljem. Rahlo posolim ali tudi ne. Na vrhu mora biti plast samega olja. Ko olje porabljaš, ga lahko dolivaš, ima super aromo.
Od sort Magic Blue in Magiv White, ki ne delata semen, je olje s pismukanimi deli super kot dodatek kruhu, pici,....ali jar tako na kruhu, s kakim sirom, paradižnikom ali tudi brez. Ali umešano v jajce, ki ga soečeš, ali....
muha napisal/-a: ↑To Avg 26, 2025 6:53 am
V kolikšnih porcijah jo zamrzneš, da jo potem lahko uporabljaš sproti? Jaz sem svojo kar posušila, nisem imela druge ideje.
Muha, zamrznila v silikonskem modelu z vdolbinami po 30ml. Ker imam modelčka samo dva (24x30ml) je šel preostanek v tri vrečke, po cca 150ml v vsako. Mislim, da imam letno zalogo pesta, če ne še več.. samo bazilike je bilo 500g
V prvi rundi sem pa naredila tako kot pravi Metuljc, samo z oljem in v tanki plasti in sem zmrznjeno narezala/nadrobila na koščke.
Jaz pa baziliko shranjujem takole: na PVC folijo razporedim cele liste sveže nabrane bazilike (po navadi nič ne perem) in jo s pomočjo folije zvijem v ne pretrdo "klobasico". Te klobasice dam v primerno veliko vrečko, da so vse "na kupu" in jih dam v zmrzovalnik. Hranim jih na vratih zmrzovalnika, da so bolj pri roki.
Ko baziliko potrebujem, s klobasice odvijem folijo (toliko kolikor bazilike potrebujem) in baziliko z nožem narežem. Ker je zmrznjena, se kar drobi in nadaljnje sekljanje običajno niti ni potrebno.
Tako shranjujem tudi čemaž, drobnjak, pehtran, včasih tudi peteršilj, če imam čez poletje slabega in se bojim, da ga pozimi ne bom mogla nabirati v zadostnih količinah. No, letos ga ne bom nič shranjevala, ker je takoooo lep kot še nikoli.
Meni tole s klobasicami ni bilo všeč. Tako sem shranila luštrek pa je ob rezanju vse frčalo naokoli. Nekatere začimbnice zato raje posušim (timijan, majaron), druge zamrznem sesekljane v lončkih (drobnjak, peteršilj, luštrek, zelena - list).
Beki: a bi pod Recepte napisala še recept za tistile tvoj pripravek? Nekam vabljivo izgleda glede na pripravljene "surovine".
Ojla, sem spisala. Ane, kako romantično izgleda
Receptov je veliko, oreščke lahko zamenjaš za poljubne, sir verjetno tudi.. le pazi na multipraktik. Jaz sem enega že uspela uničit s pestom... se je pregrel
Danes z vrta na mizo... bučkina juha z žličko tegale pesta. Njam!