Objavljeno: Sr Okt 14, 2015 6:34 pm
Bistvo obstojnosti shrankov je ODSOTNOST bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročijo kvarjenje. teh pa se najbolj zanesljivo znebimo z ustreznimi termičnimi postopki, kis, sladkor, sol,.....pa samo podprejo postopek.
No, prekomerne količine omenjenih dodatkov preprečijo razvoj bakterij in drugim mikroorganizmov, ki kvarijo hrano (nisem rekla, da vseh bakterij in mikroorganizmov), a postanejo shranki nam neužitni ali komaj užitni.
Pogosto pripomore k obstojnosti tudi odsotnost pomembnejših količin kisika v shranku. Slednje pa seveda ne ovira anaerobnih mikroorganizmov, saj, recimo, prav tako kisamo zelje, repo,....
Ob dandanašnjem naboru kozarcev, steklenic in pokrovčkov je povsem odveč uporabljati še kakšne druge, recimo umetne (čeprav so to naravne snovi, recimo vinobran) dodatke.
Zanimivo, večina receptov (tudi na novo) objavljenih na znani hrvaški kulinarični strani jih skoraj brez izjeme vsebuje, pa praktično noben na ustrezno znani slovenski kulinarični spletni strani. Že nekaj časa razmišljam, zakaj je tako.
No, prekomerne količine omenjenih dodatkov preprečijo razvoj bakterij in drugim mikroorganizmov, ki kvarijo hrano (nisem rekla, da vseh bakterij in mikroorganizmov), a postanejo shranki nam neužitni ali komaj užitni.
Pogosto pripomore k obstojnosti tudi odsotnost pomembnejših količin kisika v shranku. Slednje pa seveda ne ovira anaerobnih mikroorganizmov, saj, recimo, prav tako kisamo zelje, repo,....
Ob dandanašnjem naboru kozarcev, steklenic in pokrovčkov je povsem odveč uporabljati še kakšne druge, recimo umetne (čeprav so to naravne snovi, recimo vinobran) dodatke.
Zanimivo, večina receptov (tudi na novo) objavljenih na znani hrvaški kulinarični strani jih skoraj brez izjeme vsebuje, pa praktično noben na ustrezno znani slovenski kulinarični spletni strani. Že nekaj časa razmišljam, zakaj je tako.