Stran 4 od 6

Objavljeno: Sr Okt 14, 2015 6:34 pm
Napisal/-a metuljc
Bistvo obstojnosti shrankov je ODSOTNOST bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročijo kvarjenje. teh pa se najbolj zanesljivo znebimo z ustreznimi termičnimi postopki, kis, sladkor, sol,.....pa samo podprejo postopek.
No, prekomerne količine omenjenih dodatkov preprečijo razvoj bakterij in drugim mikroorganizmov, ki kvarijo hrano (nisem rekla, da vseh bakterij in mikroorganizmov), a postanejo shranki nam neužitni ali komaj užitni.
Pogosto pripomore k obstojnosti tudi odsotnost pomembnejših količin kisika v shranku. Slednje pa seveda ne ovira anaerobnih mikroorganizmov, saj, recimo, prav tako kisamo zelje, repo,....
Ob dandanašnjem naboru kozarcev, steklenic in pokrovčkov je povsem odveč uporabljati še kakšne druge, recimo umetne (čeprav so to naravne snovi, recimo vinobran) dodatke.
Zanimivo, večina receptov (tudi na novo) objavljenih na znani hrvaški kulinarični strani jih skoraj brez izjeme vsebuje, pa praktično noben na ustrezno znani slovenski kulinarični spletni strani. Že nekaj časa razmišljam, zakaj je tako.

Objavljeno: To Okt 27, 2015 12:55 pm
Napisal/-a brbr
Moja pesa, vložena skoraj brez sladkorja (1 mala žlička) se dobro drži - še ni zavrela, splesnela ali kaj drugega in je že zasedla mesto v omari.

Če jo bomo pozimi z veseljem jedli, jo bom drugo leto vložila več..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Okt 27, 2015 3:33 pm
Napisal/-a cinija1
Brbr a malo žličko na kozarec?_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: To Okt 27, 2015 3:57 pm
Napisal/-a nxyz
Jaz dam na 2l vode in 1l vinskega kisa 1 veliko žlico soli in 1 sladkorja. Peso prej skuham, še vročo olupim in naribam, ko jo ribam jo vmes potresem s celo kumino in premešam. Naložim v kozarčke in s tisto vrelo mešanico prelijem. Nič se ne pokvari, okus nam je tak všeč kot je iz tega.

Objavljeno: To Okt 27, 2015 4:07 pm
Napisal/-a brbr
Ne, ne na kozarec, na celo količino tekočine. Koliko natančno je je bilo, žal nimam v spominu Embarassed_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Okt 29, 2015 3:37 am
Napisal/-a copatka
Tudi moja pesa je vložena - prvič v življenju Very Happy . Če bi mi pred par leti kdo rekel, da bom vlagala peso, bi ga poslala na Studenec Rolling Eyes .

Recept je kombinacija Muhe in Brbr, pa še eno lovsko sem naredila - namesto pimenta sem po pomoti dodala kar solidno količino kardamoma Embarassed . In na koncu ugotovila, da sploh ni slabo Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Če Okt 29, 2015 1:11 pm
Napisal/-a brbr
Tako nekako nastajajo novi recepti Laughing. Bravo Copatka!_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Sep 20, 2016 9:33 pm
Napisal/-a muha
Spet sem v vlaganju rdeče pese. užet ko cuna

Sumim, da ni najbolje, če peso vložimo takoj po puljenju. Prva runda, s katero se mi je mudilo, je bila namreč precej manj sladka, kot današnja, ki je vmes počivala več kot 10 dni. Saj tudi za zelje pišejo, da mora par dni počivati, da se poveča stopnja sladkorja.

Objavljeno: To Sep 20, 2016 9:36 pm
Napisal/-a metuljc
In to poveš zdaj. Embarassed No ja, moja je bila vložena takoj, 4 še imam in bom preverila tvojo trditev. je pa logično, ja, ker se del škroba z zorenjem spreminja v sladkor.

Objavljeno: To Sep 20, 2016 9:46 pm
Napisal/-a muha
metuljc je napisal/a:
In to poveš zdaj. Embarassed .
Tudi sama sem šele danes prišla do tega spoznanja, prej mi ni padlo na pamet. Še sreča, da se mi prvi teden ni ljubilo naprej vlagat Wink .

Preizkusi še ti ja, da bom videla, ali drži, ali pa se mi je le okus spremenil.