Pa si že gojila rocoto? Glede ostrine upam, da ti bo povedal kak strokovnjak, a jaz avtomatično poskusim precej manjši košček močnega čilija, pa omakce dam tudi manj. Pa seveda dlje peče močnejši. In že ko ga vonjaš, te duši.
sem gojila, a sem v tisti vročini zašuštrala s sadikami...
v glavnem, letos ponovim vajo s temi semeni: Trinidad Perfume Bolivian Rainbow Penis Čili Purple Habanero Explosive Ember Bahamian Goat Pepper Brazilian Starfish Snow White Habanero Ebony Giant Jalapeno Craig`s Grande Joe`s Long Cayenne Chile de Onza Machu Pichu Aji Dulce #2 Pimenta di Neyde Red Rocoto Yellow Rocoto Santa Rosa Bianco Pimente d`Espeletto Bishop`s Crown Bhut Jolokia Koral
večina ni zelo ostrih, nekaj pa jih je ostrejših, ker jih potrebujem za čilijev prah. Moram jih posaditi v večje končne lonce, lani so bili s fi20 cm premali, jih bi bilo potrebno non stop zalivat._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë
ojoj bobolino, 20 cm lončki so totalna kriza. Reveži. Saj te ne obsojam, da veš, samo izražam občutke. Jaz sem imel posajene v lonce 40-50 cm, pa se mi zdi, da so bili kljub temu utesnjeni. Jaz pa suženj z zalivalko v rokah. Vem, da človek ne more imeti 100 vrst lončkov in posodic ter vsega ostalega, ker že zdavnaj zmanjka prostora in denarja. Morebiti kakšna še prebavljiva improvizacija?
Koliko sadik si imel v 40 cm loncih, Jurglas? Lani sem imela v takih loncih po 3 sadike čilijev, pa so kar dobro delali. Pa po 1 sadiko v 20 cm lončkih.
...... aha. Resnica pač je, da nad vsem kraljujejo predstave, pogledi, pričakovanja.... na koncu sprijaznjenost z nečim. Tudi pri meni, brez dvoma.
Torej, v teh loncih sem imel posajeno eno sadiko.
Verjetno igra vlogo morebitna razlika klime med "Ljubljansko" in našo, zagotovo pa posameznikovo izhodišče ali temelji glede ukvarjanja z rastlinami na splošno in posledično izražen interes v pričakovanju nečesa (pridelek, št, rastlin ki nekaj obrodijo, vitalnost rastline.....) Meni osebno je od pridelka pomembnejše stanje rastline, zlasti skozi vročino. Ko vidi, da je utesnjena, da črpa lastne rezerve, odmetava cvetje, ..., obravnavam situacijo kot dolgoročno nesprejemljivo. Sledijo večji lonci, končajo pa na vrtu z zastirko. No, potem pa sledi pridelek. Pač, takle imamo.
Seveda, če se vidi, da je rastlina utesnjena, potem je treba večji lonec. Sama pri svojih čilijih tega nisem opazila. So bili pa moji paradižniki v loncih vsako leto avgusta utesnjeni.
Saj sem vedela, da so premali lončki. Bodo šli pa v jupol kante, pa da bo malo estetike, v tiste ta zlate! To pa je dovoljšna litraža, ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë
Jaz sem jih imel v 10l loncih od mleka in so kar zadovoljivo obrodili, seveda pa ni primerjave s tistimi ki rastejo na vrtu in imajo na razpolago kolikor hočejo.