Stran 4 od 5
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 9:59 pm
Napisal/-a Plamenka
Pri znanki sem zadnjič poskusila kakavova zrna, če se ne motim, jih je kupila v DM. Niso pa poceni.
No, me veseli, da je kombinacija dobra. Tudi jaz najraje črn čaj pijem z mlekom, čeprav naj bi bilo bolj zdravo brez.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:07 pm
Napisal/-a bobolino
Če bi bilo zdravo, ne bi bilo dobro _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:35 pm
Napisal/-a mfranc
bobolino je napisal/a: |
Če bi bilo zdravo, ne bi bilo dobro |
Eeeh, res kruto pravilo; pa kot vsako z izjemami .
Dve izjemi: čili, čokolada. Temna seveda .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:42 pm
Napisal/-a bobolino
grem kuj sprobat. Samo, nimam navadnega ruskega čaja, ampak takega z dodatkom kokosa._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:46 pm
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz imam samo aromatizirane prave čaje. Ampak nič zato. S čilijem in čokolado bom poskusila jutri, kakavovih zrn pa zaenkrat še nimam.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:50 pm
Napisal/-a metuljc
Pravi, grenki kakav v prahu pa se menda ja najde, Plamenka, pri vaši hiši, bo tudi OK.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:55 pm
Napisal/-a Plamenka
Aha, to pa imam, seveda.
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 10:56 pm
Napisal/-a bobolino
evo, v ruski čaj sem naribala 81% čokolado, dodala mlet čili, in malo mleka na koncu. Videt je kot kakav, okus je kakav in sled čaja se čuti, čili pa lepo zažiga po ustih, ampak ga grenko sladka čokolada malo ublaži. Še bo na sporedu _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 11:20 pm
Napisal/-a mfranc
juglans je napisal/a: |
Drugače pa meni odgovarja malo, malo čilija (ne preveč hudega) v kislem zelju. Skupaj dam kar kisati, ampak samo toliko da malce "pikne". Zelo dobro. |
Sigurno se da čili uporabiti na veliko načinov, tudi samo kot začimba. Sam ga ne uporabljam hudo raznovrstno, potuha pa so sveži čiliji, ki jih imam skozi večina mesecev v letu. Konkretno, kar precej čilijev je še na grmih Habanero, Bonnet (grmi pa precej ubogi zaradi prenizkih temperatur) in najlepši na Jalapeno TAM. Ko sem pred mesecem pobral zadnje zrele Rocoto, sem šele opazil da je še veliko zelenih, ki so se skrivali v gošči. In bodo začeli zoreti čim se pojavi sonce v januarju, februarju.
Mene poznate kot velikega zagovornika čilija, za kar pa imam zelo močne, "waterproof" argumente .
Predvsem s stališča krepitve organizma proti prehladom in virozam.
Čeprav so razni čaji še vedno v uporabi, so izgubili precej veljave, pardon, ogromno veljave v bitki z zgoraj omenjenimi nadlogami. Še vedno, dnevno, skodelica ali dve zelenega čaja, pa velikokrat kopriva, in potem čajčki po potrebi/občasno , npr. meta, melisa, kamilica, timijan itd.
V slučaju prehladov, viroz, iz sedanjega vidika in izkušenj s čilijem, lahko učinkovitost čajev uvrstim v znano modrost: brez čaja sedem dni, s čajem en teden .
Žal ...
Če so me včasih viroze pozimi onesposobile za precej tednov; ekstremno kakšna "zapacana" viroza (ja, res pa nikoli nisem znal viroz, grip, preležati) pa celo več mesecev, v treh letih odkar uživam čilije, teh nadlog skoraj ne poznam! Svež primer; včeraj ponoči (iz petka na soboto) sem čutil neko vrtoglavico, v soboto pa sem se zbudil prepoten, z trebušnimi in težavami v mišicah in kosteh. Še bentil sem, da je čili "popusti" . Zvečer sem bil pa že precej OK, in danes skoraj dober. Žena je to ravno prebolela v hujši obliki, po dobrem tednu bolečin.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Ne Dec 29, 2013 11:32 pm
Napisal/-a bobolino
Franc, da dobro zgledaš za svoja leta, pa tako potrdi vsaka forumašica, ki te je že videla! _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë