Carthamus tinctorius - navadni rumenik, žafranika

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Danes so "tamale" tri šle v vrt. Dala sem jih na tisti del vrta, ki meji na parkirišče in se mi ne zdi primeren za rastline za prehrano. Vse tri sem posadila, nato pa šla na drugi konec očistit gredo, ki je bila pred nekaj dnevi zrahljana. Ker je bila zemlja dobro namočena, sem zlahka pulila razrasle korenine. Posadila nizki fižol in ob robu sejala rdečo peso za solato.
Pa se spomnim, da bi tiste tri žafranike kljub mokri zemlji čisto malo zalila, samo toliko, da se zemlja dobro sprime. Gledam, gledam, bolj ko gledam, bolj vidim samo dve. Saj sem vendar vsadila tri, ne?!? Iščem polža - nič. Iščem kakšne druge sledi - nič. Pregledam še malo okolico in v bližnjem bršljanu odkrijem žafraniko, lepo odščipnjeno tik ob zemlji.
Je bila lahko kosovka, ki sem jo videla, kako se je smukala na tistem koncu vrta? Ali kakšen drug ptič?
P.S. Tisti lepi odščipnjek sem lepo porinila v zemljo, zalila, malo obložila z uvelim plevelom - mogoče pa rata Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Boš povedala, kako se bo izšlo s potaknjencem? Jaz bi ga pokrila s cvetličnim lončkom, najraje glinenim, in pustila prekritega enih 14 dni, da bo zaščiten pred soncem in nalivi.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Hvala za nasvet. Bom poskusila še danes dopoldne skočiti na vrt in pokriti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

muha je napisal/a:
Boš povedala, kako se bo izšlo s potaknjencem? Jaz bi ga pokrila s cvetličnim lončkom

Bom povedala. Sem jezna na tega ... ne vem, koga. Lonček sem imela na dveh palčkah, da je bilo več zraka, ker ni bil prav velik. Pogledam danes, kako se ima potaknjenec - ima se nikako, ker GA NI. Tudi sosednje sadike NI, tretja je pa na enem mestu preščipnjena, više pa še odščipnjena.
Seveda, bile so mlade, sočne, pa so teknile - le komu? Zdaj imam na sumu kavke, ki tudi precej letajo po teh vrtovih in se derejo.
Jao meni, pa tako sem jih negovala hlipanje_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Priletela je ena muhica z gartlca in mi (po možičku) pripeljala nove sadike žafranike. So že v zemlji, kar s kartonasto škatlo vred, saj se bo razkrojila, le vstavljeni polivinil sem izvlekla.

Zraven sem dobila še navodila, da naj jih pred nadležnimi ptiči skrijem. Takole sem jih zakamuflirala:

Upam, da zdaj obstanejo, zacvetijo in mi dajo lepo barvo na svili.
Ampak to je še daaaleč! Barvanje z rastlinami je dolgotrajen postopek, sploh pa, če človek ne kupi posušenih rastlin, ampak jih sam vzgaja. No, ne čisto sam, tudi s pomočjo prijateljev in kolegov Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

palec gor Very Happy
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Lpmami,jaz imam cev kupček semen in prostor,v cvetlični gredi in lahko posejem žafraniko,bo nekakšno dopolnilo rožicam,v jeseni pa lahko dobiš cvetove za barvanje in semena za olje,če želiš.
Lp iz Prekmurja
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Robert, hvala za prijaznost Smile Cvetove je treba obirati ves čas cvetenja in jih sušiti. Menda s tem, ko jih obiramo, rastlino tudi spodbujamo, da bolj cveti.
Po moje iz tako obiranih rastlin ni kaj dosti semena, pa zato tudi olja ne Sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

"sem jih zakamuflirala: "

Ampak so eno ti nevemkdoji že našli in preščipnili, 300 Evil or Very Mad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Samo pomagajo - pincirajo Laughing . Grdobe grde, paglave!

Po mojih izkušnjah obiranje cvetnih lističev ni čisto nič škodilo tvorbi semen. Potrgala sem samo lističe, glavice pa pustila na steblih. Ne vem zakaj mi ni prišlo na misel, da bi rezala glavice, saj bi potem pa res spodbujala rastlino k tvorbi več novih cvetov.
Odgovori