Stran 4 od 4

Objavljeno: Če Jan 26, 2017 4:02 pm
Napisal/-a elstar

Objavljeno: Po Nov 16, 2020 8:52 pm
Napisal/-a elstar
Prišel je čas obiranja nešpelj.
Nekaj koristnih nasvetov o tej rastlini:

https://www.youtube.com/watch?v=zLH4XWQlgeM

Objavljeno: To Nov 17, 2020 7:27 am
Napisal/-a Daniel R
Pri nas je tu in tam kakšna omedena, večina je trdih. In še to nekaj malega omedenega sem pri procesiranju, ko sem jih prerezal, vidil da so se omedile samo zato, ker jih je mušica načela. Bo pa konec tega tedna minus in bi mogle tudi ostale omehčati._________________Iščem zanimive sadne vrste...

Objavljeno: To Nov 17, 2020 9:33 am
Napisal/-a muha
Moj spomin na šolsko pot v otroštvu. Pri eni od sošolk so imeli veliko (vsaj takrat se mi je zdela velika) nešpljo. Kako sem bila začudena, ko me je decembra povabila, naj si jih nekaj utrgam. Nisem prepričana, a zdi se mi, da so jih pustili kar na drevesu in jih trgali sproti. Pri 10 otrocih so tako ali tako najbrž hitro pošle. To je bilo edino drevo v vsej daljni okolici. Škoda, da se nisem spomnila vprašati, kako so prišli do njega.

Ob prvi priliki, če jih kje zasledim, jih bom nekaj kupila, ker me zanima, kakšen se mi bo sedaj zdel njihov okus. Vem, da mi niso bile slabe, kaj več pa žal nimam v spominu.

Objavljeno: To Nov 17, 2020 10:03 am
Napisal/-a metuljc
Muha, če bo le prilika, jih dobiš, moja je kar spodobno obložena in vsako leto jih podarjam naokoli.....
potrgane pred slano, zložene v platojčke na mrzlem čakajo doooolgo in se počasi medijo, selektivno, nekako kot kakiji.

Objavljeno: To Nov 17, 2020 10:08 am
Napisal/-a muha
Ooo, če je tako, se zares priporočam.

Objavljeno: To Nov 17, 2020 10:59 am
Napisal/-a lpmami
Kakšno leto, dve nazaj sem jih ugledala na medvoški tržnici in jih iz firbca kupila. Okus pa - saj tudi tepk ne maram ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Nov 17, 2020 4:13 pm
Napisal/-a muha
Se mi je zdelo, da bi znale imeti podoben okus. Meni gredo tepke v slast, le ravno prav medne morajo biti. Vsi ostali doma pa pravijo, da "gnilih hrušk" že ne bodo jedli. Rolling Eyes Ampak: lakota je najboljši kuhar. Ko doma ni bilo jabolk, smo veselo jedli tudi tepke. Ko je bilo jabolk v izobilju, so tepke končale na lesah za sušenje in v čebru za šnops.