Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mravlje

Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Ah, te mravlje. Tudi pri meni jih je polno.

Juglans, ali ti zaradi mravelj propadajo samo sadike kapusnic ali tudi druge?
Ker morda potem niso krive samo mravlje...
da razložim: iz dneva v dan sem opažala kakšno novo sadiko cvetače, nekaj tudi brokolija in zelja, kako postopoma venijo. Če sem izpulila zelo uvelo, sem našla glavno korenino zelo objedeno in skoraj nič malih koreninic, v ostanku koreninske grude pa POLNO mravljic. Sem bila prepričana, da sadike uničujejo mravlje.
Potem sem izpulila eno sadiko zelo zgodaj, ko je šele začela veneti. In našla ob koreninah v grudi bele bube oz. jajčka kapusove muhe. Torej po moje kapusova muha oz. njen zarod objeda korenino in potem sodelujejo še mravlje.. In če dolgo čakam z odstranitvijo sadike, zamudim jajčka in ostanejo samo še mravlje.
Ni mi jasno, zakaj objedene korenine privabljajo mravlje, ampak očitno jih. Vsaj pri meni.
Morda je tudi pri tebi tako?
(precej nestrokovna razlaga, ampak upam, da bo komu v pomoč... Smile )
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Da se popravim: ličinke žerke so tiste, ki žrejo korenine in koreninski vrat, izležejo pa se iz jajčec, ki jih 'naserje' kapusova muha Wink
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Gre za vprašanje vzrokov in posledic!Tudi pri nas se dogaja,da se pod propadajočimi ali propadlimi grmi pojavi gnezdo mravelj.Pod zdravimi grmi jih ni nikoli.Očitno objedajo suhe in gnijoče korenine._________________Narava vse povrne!
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ravno par dni nazaj sem označeval mravljišča po parceli. Več kot 10 sem jih našel. Veliko jih je tam, kjer so drevesa, ali pa sem prekopaval zemljo. Mislim da imajo rade mehko zemljo.
Ne verjamem pa, da delajo kakšno škodo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Irenca hvala za nazorno predstavitev tvoje situacije. Zelo verjetno je enak vzrok tudi pri meni. Mravlje v zemlji se pretežno pojavljajo pri kapusnicah, če govorim za zelenjavni vrt. Edino ob grahu je bilo tudi opaziti nekaj dogajanje pri koreninah, bob pa je tako ali tako poglavje za sebe.

Ne da bi se zavedal, sem napisal pravilno, ko sem dejal "ne vemo kaj se dogaja pod zemljo" in verjetno je kar kapusova muha. Takoj ko preneha deževati preverim, ... me pa ob tem zanima kako je na njih uplival čilijev čaj. Upam, da bo kaj opaziti.

Hvala za pojasnila tudi drugim.
Uboge mravlje, dežurne krivke za vse tegobe.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

TULE je zanimiva povezava na temo mravelj in njihove prehrane. Pravzaprav zelo poučno gradivo. Biologija mravelj , potem marsikaj postane jasno. Wink

Vsekakor so spoštovanja vredne prebivalke naših vrtov, zato jih z mojega vrta ne preganjam, le z določenih delov. Se jih da nekako prepričat, kje niso dobrodošle. V nasprotju s polži, ki pa letos res ne vem več kako z njimi. Rolling Eyes
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Samo na hitrico javljam, da primarni vzrok propadanja kapusnic niso mravlje, temveč ona smotana kapusova muha. Lepo je v vsaki grudici po ene par žerkic, ki pridno papajo.

Ne vem, če je že bila kdaj na našem vrtu, zato čudenje nad mravljami.

A-A hvala za povezavo, moram bolj natančno prebrati.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Aye-Aye, hvala za povezavo. Res zanimivo je tole življenje mravelj!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kar noro pri meni letos tole z mravljami in ušmi. Predvsem na sadju in še huje na jagodičevju.
Na drevju še nekako obvladujem, lepim tiste trakove po deblih, kolih in vrvicah, vmes se kaj odlepi, pa kakšna travica ali slak zraste in potem pridejo gor po tistem ...
Dokler ne morejo na drevo, na njem skoraj ni uši, morda le tu in tam nakaj. Ko pa mravlje najdejo pot gor, je pa obup,
Ena kosmulja ima čisto nagrbančene mlade liste in zvite poganjke, na aronijah tudi direndaj - mravlje švigajo gor in dol, uši polno.
Na ribezih imajo zaenkrat mravlje še bolj skrone plantaže. Tudi na eni sibiski borovnici in šmarni hrušici sem danes zagledal nekaj uši, pa na tayberryju ...

Jezen sem, res !!! dovolj imam
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... in jaz se pocutim... nelagodno Sad.
Odgovori