Saj, presneti internet ko ga greš vprašat, dobiš odgovor, da znajo biti celo strupene kdo je sedaj tu nor: tisti, ki so napisali ali jaz, ki sem v dvomih
figula: ti jih kar mirno jej. Normalne količine ne morejo škoditi. Preobilne porcije so pa pri marsikateri zelenjavi in začimbi povzročitelj črvičenja v trebuhu (česen, čemaž.... pa bučke tudi).
Mmm, tele siciljanke so super! Odrezala sem že 4 kose, preostanek pa še vedno ni olesenel. V primerjavi s cuketami mi je všeč tudi to, da so bila semena vse dosedaj mehka in po toplotni obdelavi praktično neopazna. Tudi ni osemenje gobasto, kot pri malo starejših cuketah, tako da se lahko porabi čisto vse.
Tudi v mojem. Prav danes sem skozi kuhinjsko okno (moja pleza po češnji) še en ženski cvet. Indijansko poletje, pridi noooooooooooooooooo. 5 jih še raste, večjih, 3 smo (s plezanjem po češnji) že odrezali. Sem podobno navdušena kot muha. In prihodnje leto ji bom nudila pred vzgojo tako, da bo sredi maja že konkretna sadika za sajenje.
Bravo, muha, super so Tisto za seme kar do konca pusti na rastlini, da bo res dobro zrela. Pa še potem, odtrgana, lahko zori vse dokler ne kaže začetnih znakov gnitja.
Z mojimi lagenarijami je konec . Nenadoma je vse listje ovenelo in ko sem šla k koreninam so mi ostali v roki goli štrclji . Zadnje tedne sem ujela 3 voluharje in sem mislila, da sem jih počistila. Sedaj bodo na udaru še čajote, ki rastejo v nasprotni vrsti.
Par let je bil mir pred njimi. Zadnja leta pa bližnjo trto na debelo zastirajo s pokošeno travo in domnevam, da je ravno tam kotišče te nadloge.
Hm, bo treba razmisliti, kje bomo dobili semena. Imam še ene 5 ali 6 semen, a nekaj let starih, no, naslednje leto gredo vsa v kalitev, pa bomo videli. Meni lani niti najstarejša ni naredila kalivih semen. Žal. Škoda, muha, ampak, kaj čmo, bo treba v boj z tem glodalcem, da ti še radiča ne spodreže.
Za seme vseeno upam, da kaj bo. Tisto prvo odbrano bom pustila na vreži, dokler se ne bo pričela sušiti. Le mladih ne bo več. Dosedaj je bila bera več kot obilna in se jih ob čajotah (če ne bo še teh pohrustal stric voluhar) niti ne bo pogrešalo. Mi jih je pa škoda, ker so bile tako lepe. Tudi, če bi vse pošenkala naokrog, da bi le dočakale normalen konec. Naslednje leto zaprmej sadim v mreže.