Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Mlade, nezrele, zelene plodove S. Lagenarije uživamo kot druge buče. zreli plodovi rjavkaste barve imajo uporabno in dekorativno vrednost. cvetovi so nežno beli in dišeči. rabi dovolj močno oporo, ker zraste tudi do 1m. pri meni se obešajo po kozmeji in so se polegle na travo. lpvoda

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Svetujem, da za oporo uporabimo bližnje drevo:

Takole so napadle jablano, vzpenjajo se visoko nad njeno krošnjo Smile
Okus je tako kot njen cvet nekaj posebnega. Z malo domišljije se mi zdi, kot da v kotičku ust potegnejo na lešnike Shocked Confused Smile

voda, kako misliš uporabiti te dooolge posode?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Figula jaz sem jo posadila ob vrbi in lepo pleza in je imela do sedaj samo 2 buči. Ali misliš, da še bo kaj?
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mimogrede: v dar sem dobila eno in mi je odlična, sem jo preprosto narezala na rezine in spekla na žar plošči, z malo soli, popra in provansalskih začimb in s kancem oljčnega olja. Danes sem na popečene rezine (na eni strani) naložila po žličko paradižnikove omake, rezino šunke in nariban sir ter popekla še tako. Zelo dobro.
Prihodnje leto jo bom posadila.
figula

Cinija1, sigurno še bo. Se spomniš, da sem mlade prinesla na jesensko srečanje.

Meni se ni splačalo, da sem pustila nekaj njih zrasti do polne velikosti. Se niso lepo cele posušile. Tako da kar sproti pobiraj, bo imela rastlina veliko moči za nove plodove.

Metuljc, če boš rabila semena - jih imam na tone Rolling Eyes

ps
se mi zdi, da je jablanam koristilo lansko druženje z bučami Laughing so letos polne kot že dolgo ne Cool zato jih spet krancljam z bučami in kiwanom - čeprav se kiwano raje po tleh plazi Mad
Nazadnje urejal/a figula 10 Avg 2016 08:27; skupaj popravljeno 1 krat
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Figula_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:
Metuljc, če boš rabila semena...............

Seveda, lepo prosim.
figula

Mlade lagenarije so perfektne za izdelavo vegi/zeliščnih bonbončkov.
Neolupljene narežemo na kolobarčke in jih cca 30 min kuhamo v koncentriranem soku: zeliščnem, sadnem, .... nato jih posušimo. Suhe lahko še posujemo s sladkornim posipom.
Lupinica je ravno prav trda, da je bonbonček kompakten.
bojanp

Odgovor Napisal/-a bojanp »

Ta bučka ima to dobro lastnost,da jo lahko še rastočo odrežeš napr. 10 ali 20 cm,kolikor jo pač rabiš in se odrezan del zaceli ter raste naprej.
Odgovori