Ilex aquifolium- navadna bodika, božji les, božje drevce

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ja, sem jaz bolj na pamet pisal Embarassed

Sem šel prav zanalašč "v grm" oz. drevce in ti šment - na isti rastlini najdem vejo z gladkimi in vejo z bodičastimi listi!

Je pa res, da obe rasteta tako skupaj, da od daleč ne ločiš, katera veja je od katere, zanimivo pa, da ima plodove (rdeče) samo ena, čeprav najdem oba tipa listov na obeh drevcih.

Seveda hvala za pojasnilo._________________go with your instinct to live as you want
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Very Happy
Pri navadni bodiki Ilex aquifolium velja (ne vem pa v kolikšni meri tudi za vse gojene kultivarje), da imajo spodnje veje močno bodičaste liste, zgornje pa ne. To je obramba proti objedanju listov.

vir: https://www.first-nature.com/trees/ilex-aquifolium.php
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uff, hvala za link - tega pa nisem nikjer zasledil. Iščem Ilex pa nikjer nisem našel obrazložitve za laike, kako je s temi listi. Res hvala za tole!_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Ilex aquifolium- navadna bodika, božji les, božje drevce

Odgovor Napisal/-a muha »

Naš spodnji sosed ima eno drevo višine kakih 5 metrov, ki cveti in naredi tudi plodove.

Pred časom sem ob živi meji iz smrek na naši strani začudena odkrila mali sejanček, včeraj sem se pa sprehodila do velike sosedove smreke sredi njihovega travnika. Poprej je imela široke veje do tal, lani so jo obrezalo di višine 2 + metrov. In kaj zagledam pod njo: že na hiter pogled vsaj 10 sejančkov! Tam so imeli mir vzkliti, ker se pod vejami na tleh vsa leta ni nič dogajalo. Recept za razmnoževanje. ;)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Če koga zanima kako zgleda bodika v naravi, je nje naravno rastišče pod Mirno goro:
https://svet24.si/lokalno/dolenjska/nov ... ra-1831544

Res lepo in zanimivo je opazovat različne oblike listov. Pot z Blatnika na vrh poteka prav čez ta predel...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo! Kar sklada se s tem, kar sem jaz opazila - mladike v skoraj popolni senci.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Imam podobno izkušnjo doma:
- ena rastlina je bila tu že ob nakupu hiše, vegetirala je 20 let poleg hortenzije, cel dan na soncu - je pa vsako leto na polno cvetela, dokler ni lani obupala,
- drugo sem posadil pred petimi leti v senčno goščo med tise in raste krasno.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Naš gospodič vsako leto res lepo in polno cveti pri hiši je že vsaj 4 desetletja, prinešen je bil iz bližnje gmajne, kjer je bilo naravno rastišče, ki pa ne vem, če še obstaja zaradi goloseka tam okoli.
V bližnji okolici so posajene tudi ženske različice, ki pa imajo res lepe rdeče plodove. Bom moral povprašati, če so kakšni sejančki, da našemu naredimo družbo.
Pred leti mu je oče na prigovarjanje ne vem koga točno odrezal vrh, če ne bi bil sigurno visok že čez 10 m, medtem ko so gospe v okolici bolj košate.
Tudi sedaj z novim vrhom ima bolj obliko smreke kot grma, se pravi tudi nov vrh raste lepo pokonci.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Blizu nas, na drugem bregu Savinje, se, tako v gozdu kot nasajea ob hišah, pojavljajo drevesa s svetlo rumenimi plodovi.
Odgovori