Ilex aquifolium- navadna bodika, božji les, božje drevce

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Ilex aquifolium- navadna bodika, božji les, božje drevce

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

doli

Skoraj vse rastline so dvodomne, plodovi na ženskih rastlinah se razvijejo le, če so v bližini moške rastline z moškimi cvetovi.
Zadnja dva sem vsadila skupaj, v upanju, da sta spola nasprotna, a plodov ni.
Kako razlikuješ cvetove, kdo ve?
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Moja bodika je letos enkrat konec pomladi oz. poleti množično zgubljala liste. Porjaveli so in odpadli. Sicer so zrasli novi, ampak vseeno je čez poletje izgledala taka oguljena. Je to normalno, torej da jih odvrže vsako leto, ali je odpadanje listov lahko posledica presajanja?
V roku enega leta je bila namreč presajena dvakrat (lani).
doli

Krivo je presajanje, ne marajo ga.
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

No, saj se mi je zdelo, da je gotovo lansko presajanje krivo. Za drugo leto si je gotovo že malo opomogla Wink
Sicer pa tudi v splošnem reč zelo počasi raste, kajne?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Skoraj vse rastline so dvodomne, plodovi na ženskih rastlinah se razvijejo le, če so v bližini moške rastline z moškimi cvetovi.
Zadnja dva sem vsadila skupaj, v upanju, da sta spola nasprotna, a plodov ni.
Kako razlikuješ cvetove, kdo ve?

Slike cvetov lahko vidiš tukaj. Spomladi je možno prav lepo identificirati moške in ženske rastline, najlažje po izraziti plodnici.
Kot zanimivost, cvetje je zelo dehteče, privablja čebele ter je lahko rastlina t.i. "dišečega" vrta. Zakaj pa ne?

Je pa z zagotavljanjem spolne zastopanosti pri dvodomnih rastlinah kar težava. Sicer so ilexi tako iskani prav zaradi plodov, a je včasih kljub vsemu nemogoče kupiti moško ali žensko rastlino. Na ponudbi je zgolj "Ilex" ali pa "Taxus". Pred leti sem iskal večjo količino ženskih rastlin tise. S posrednikom smo prečesali nizozemske in belgijske drevesničarje, nihče pa ni mogel zagotoviti spola rastlin.
Torej. Če je že tako, potem je edina rešitev lastno množenje izbranih rastlin. Bodiko se na primer najlaže potika z delno olesenelimi potaknjenci septembra. Po mojih izkušnjah se ukorenini šele spomladi in zato je potrebno zagotoviti zračno a vlažno prst in konstantno visoko zračno vlago v senci. Tudi pretirano zimsko zmrzovanje ni koristno.
Možno je tudi cepljenje, a tehnike ne poznam.

Citiram:
No, saj se mi je zdelo, da je gotovo lansko presajanje krivo. Za drugo leto si je gotovo že malo opomogla Wink
Sicer pa tudi v splošnem reč zelo počasi raste, kajne?

Ilexi zahtevajo za bujno rast predvsem organsko bogato zemljo ter vsaj nekaj začetnih let konstantno vlažno rastišče. Logično, saj je v naravi bolj "gozdna" rastlina. V ustreznih razmerah je rast lahko kar hitra.
doli

Moja dva ta zelena sta potaknjenca, špičasti je prinesen iz narave, ta še kar hitro raste. Ko sem ga presadila je bil že velik in polovica se je posušila. Niso ravno hitri, če boš skrbela zanje, včasih pognojila, bo v par letih lep grm.
Pisanega sem kupila, malo sadikico, ki jih ponavadi prodajajo okrog praznikov.
Soseda ima vsajene v loncih, ker jih dobro zaliva in gnoji rasejo dvakrat hitreje kot moji.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

k juglansovi fotki le še to, da je na levi strani rastline moški cvet s 4 prašniki, na desni žesnki, ki ima izrazito plodnico ("bunkica" na sredi cveta), pa zakrneli prašniki so tudi narisani.
Še prave fotke, ne le risba: ženski cvetovi z zakrnelimi prašniki in moški cvetovi, lepo vidne nerazvite plodnice na sredi cveta.
Odgovori