Bokaši kompostiranje
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Tudi jaz razmišljam v tej smeri, da fermentirano vsebino ne bi metal na zunanji kompostnik čez zimo.
Isto sem razmišljal o sodu, kateremu bi sproti dodajal krtine in drugo zemljo.
Takole nekako bi šlo:
- napolnim bokashi posodo
- dam fermentirat za 14 dni
- nato gre v sod, zraven pa primešam krtine
- na dno soda bi na začetku nasul 10cm krtin
- sod bi bil v pokritem lesenem prizidku štale, kjer je veliko listaj, zato bi bil sod izoliran z lsitjem
Isto sem razmišljal o sodu, kateremu bi sproti dodajal krtine in drugo zemljo.
Takole nekako bi šlo:
- napolnim bokashi posodo
- dam fermentirat za 14 dni
- nato gre v sod, zraven pa primešam krtine
- na dno soda bi na začetku nasul 10cm krtin
- sod bi bil v pokritem lesenem prizidku štale, kjer je veliko listaj, zato bi bil sod izoliran z lsitjem
-
- Prispevkov: 460
- Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Za kompostiranje bo tvoja temperatura idealna.
Tukaj je njegov video kako kompostirati bokashi na različne načine (v kompostniku, na grredah, v posodah) - bokashi soil generator.
Pri posodi z dnom moraš posuti nekaj zemlje na dno.
Tukaj je njegov video kako kompostirati bokashi na različne načine (v kompostniku, na grredah, v posodah) - bokashi soil generator.
Pri posodi z dnom moraš posuti nekaj zemlje na dno.
-
- Prispevkov: 1303
- Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1997
- Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Hah, danes je bila cela pomlad. 
S pomočjo sladkorja dobro pospešiš zadevo, temperature zadnje čase so pa tudi precej visoke za "zimo".
Ravnokar sem si premislil.
Nič ne bom soda uporabil.
Bom kar direktno na zemljo dajal v leseni prizidek, kjer so shranjevali listje.
Prostor je zračen, ima streho, kot tla služi zemlja, vse skupaj je na eni strani celo vkopano v zemljo 2m in veliko listja smo notri shranili na jesen.
"Notranji" kompostnik v stiku z zemljo zaščiten pred dežjem in izoliran s suhim listjem od pozne jeseni do pomladi, juhej.

S pomočjo sladkorja dobro pospešiš zadevo, temperature zadnje čase so pa tudi precej visoke za "zimo".
Ravnokar sem si premislil.
Nič ne bom soda uporabil.
Bom kar direktno na zemljo dajal v leseni prizidek, kjer so shranjevali listje.
Prostor je zračen, ima streho, kot tla služi zemlja, vse skupaj je na eni strani celo vkopano v zemljo 2m in veliko listja smo notri shranili na jesen.
"Notranji" kompostnik v stiku z zemljo zaščiten pred dežjem in izoliran s suhim listjem od pozne jeseni do pomladi, juhej.
-
- Prispevkov: 2342
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?
direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.
tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?
direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.
tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë