Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2016

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem včeraj na Pokljuki našel nabral približno 20 gobanov, še kakšnih 10 sem pa pustil, ker so bili že stari, veliki, precej obžrti ali pa že plesnivi.
Ampak to je za moje standarde dokaj slabo. Sem potem še nekaj cigančkov, štorovk in lisičk vrgel v košaro, da nisem šel prazen domov.
Sem pa od sodelavk slišal, da je v tržiških koncih nekoliko bolj bogato. Tam v tistih klancih nad Jelendolom proti Šiji in Kofcam ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Menda pri nas že rastejo mrtvaške trobente. Jutri grem preverit. Wink
metuljc

Preverjeno, res rastejo, nabrana ena srednje velika košarica. Če samo povem, to so skoraj edine gobe, ki jih jaz najdem.............. Embarassed
Meni so odlične, sušim jih, pa zmeljem v prah ali kar nalomim in potem so za v juho, rižoto, omake,..................
Jih kdo pripravlja še kako drugače?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

metuljc je napisal/a:

Jih kdo pripravlja še kako drugače?

Ne, ker nimamo ideje kako bišlo še drugače. So pa resnično super začimba.

Drugače pa, na našem koncu kar nekaj turkov, pa tudi kakšen jurček, golobica. Turke sušimo, ker so veliko bolj aromatični kot ostali gobani. Dobri so na pici, recimo.
metuljc

Mimogrede: bete marel tudi sušijo, zmleti v prah so zelo aromatični, pravijo. Če bo kdo našel marele, da bo vedel..................
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Metuljc,
črne trobente so odlične tudi v mešanici za gobovo juho ali rižoto. Se pa strinjam, dA najboljšo aromo razvijeo posušene.

Lep pozdrav

Danilo
metuljc

Danilo je napisal/a:
Metuljc, črne trobente so odlične tudi v mešanici za gobovo juho ali rižoto.

Verjamem, a mi manjka osnovni pogoj - druge gobe, da bi imela mešanico. Cool
Moram pa reči, da so pražene, z jajci, tudi odlične.
Večina se jih suši, nekaj jih je dobila sestrina družina.
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Danes je bil spet dober dan za nabiranje gob. Nabrali smo 8 mladih, čvrstih in zdravih jurčkov, ogromno brezovih dedkov in macesnovih gobanov, nekaj marel, sirovk, tintnic, šampinjonov in lisičk. Zdajle sem šele gotova: vloženi jurčki (1 kozarček) in macesnovi gobani (3 kozarčki), spanirane marele so v skrinji - 2 pladnja iz pečice in eno večje cedilo zblanširanih mešanih gob (dovolj jih bo za jutri zjutraj z jajcem in 3x za juho).
Zdaj imam za nekaj časa dovolj gob. Nabirat jih je luštno, samo je potem tooooliko dela z njimi ... Ampak pozimi pa pašejo, a ne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, sem slišal z večih koncev, da so zdaj malo pognale.
Na žalost ( ali pa na srečo ) nimam časa za nabiranje.
metuljc

MARTINKA je napisal/a:
Zdaj imam za nekaj časa dovolj gob. Nabirat jih je luštno, samo je potem tooooliko dela z njimi ... Ampak pozimi pa pašejo, a ne.

Ti jih kar naberi, ostalo opravim lahko tudi jaz, brez težav in z veseljem. Exclamation Embarassed Wink Laughing
Odgovori