Stran 4 od 6

Objavljeno: To Nov 14, 2017 6:23 am
Napisal/-a mravlja
Figula, ravno "toliko", da iščem.
Hvala ti.

Ima kdo težave s pitjem ali zaradi pitja cikorije?

Objavljeno: To Nov 14, 2017 8:49 am
Napisal/-a muha
Odvisno od težav. Meni naredi slabo edinole kofein, tega pa v cikoriji ni. Brez posledic lahko pijem tudi brezkofeinsko kavo v lokalih. Če pa imaš težave zaradi samega praženja zrn/korenin, bi znale slediti tudi pitju cikorije.

Sicer pa: zakaj ne bi poskusil? Potrošnika je v naravi dovolj, če si si le zapomnil, kje raste. Ni potrebe čakati, da bo zrasel tisti pravi cikorija-radič na vrtu. Potem pa poročaj o postopku, rezultatu in okusu. Smile

Objavljeno: To Nov 14, 2017 10:49 am
Napisal/-a mravlja
Muha pozdravljena,
regratove korenine so že doma, radičeve bodo pa do konca tedna še na vrtu...

Objavljeno: To Nov 14, 2017 5:07 pm
Napisal/-a juglans
Čisto tako na hitrico. Regrat je eno, radič ali potrošnik pa drugo. Niso nič v žlahti. (zdi se, da jih kar združuješ v eno skupino)

Objavljeno: To Nov 14, 2017 5:27 pm
Napisal/-a mravlja
Juglans, res je - je videti, da jih združujem.
Razlik se zavedam, združuje jih pa v tem primeru način uporabe.

Objavljeno: To Nov 14, 2017 7:16 pm
Napisal/-a metuljc
juglans je napisal/a:
Čisto tako na hitrico. Regrat je eno, radič ali potrošnik pa drugo. Niso nič v žlahti. (zdi se, da jih kar združuješ v eno skupino)

Ne bo držalo, botanično sta čisto bližnja žlahta, dva rodova istega tribusa (pleme). Tribus združuje sorodne rodove, je torej med rodom in družino.

Objavljeno: To Nov 14, 2017 9:49 pm
Napisal/-a juglans
Hudirja metuljc, večer je že in nisem več povsem svež, da bi tole čisto razumel. Pridem prebrati še enkrat jutri čez dan. Laughing

Sicer pa. Menda naj bi imeli modrooki ljudje enega prednika, nekakšnega mutanta, ki se je pač takrat zgodil in nato razširil ta gen do trenutnih razsežnosti.
To se pravi smo tudi mi žlahta in ne le regrat in potrošnik. Laughing

(saj razumeš šalo, drugače pa hvala za korekcijo in pojasnilo; nisem vedel)

Ter še nekaj za mravljo.
Uporaben je tudi pražen želod. Sem imel priložnost poizkusiti kavo tega in žita (na žalost se ne spomijnjam več katerega) in je bila super dobra grenka. Balzam za jetrica.

Objavljeno: To Nov 14, 2017 10:10 pm
Napisal/-a mravlja
Juglans - še en utrujen se javi, pa bomo trije Laughing .

Sem vesel, da si omenil svojo izkušnjo z želodom, me je zanimalo, kako se obnese.
Ko sem začel tole temo na želod nisem pomislil ( se nisem spomnil ) in potem se mi je zdelo, da ima tema napačen naslov, da bi ga omenjal.
Si pil domačo mešanico, si jo kdaj pripravljal sam?

Objavljeno: To Nov 14, 2017 11:18 pm
Napisal/-a juglans
Kupil sem nek domači proizvod iz Štajerske. Že par let nazaj. Potem pa vsako leto pravim, da si jo pripravim sam, vendar na žalost ne več od tega. Embarassed

Dobra je bila tista črna kava.

Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom. Rumenjaki jajc so bili po njemu zeleni in to konkretno. No, tole je bilo kar tako malo.

Objavljeno: To Nov 14, 2017 11:51 pm
Napisal/-a figula
Letos ni bilo želodovo leto, sem tudi sama oprezala za njim (za moko, je pa treba precej izpirat zaradi taninov).

Sicer pa je še ena možna surovina za kavo in to so semena okre. Menda bo prišlo tudi leto, ko jih bom dovolj pridelala Rolling Eyes .