Stran 4 od 14
Objavljeno: To Okt 29, 2013 8:37 pm
Napisal/-a Ivčk
Martinka, nikakor na kompost, ker se ti bo zakoreninila vsaka vejica. Potem se ga pa RES ne boš nikdar znebila _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Sr Okt 30, 2013 9:33 am
Napisal/-a Sonceluna
Potaknjence bom naredila tudi jaz, tako da če jih kdo želi naj javi. Upam, da se bodo prijeli, ker moram grm zdaj porezati.
Objavljeno: Sr Okt 30, 2013 11:07 am
Napisal/-a Aye-Aye
juglans, zmenjeno.
Meni so pri tem "no name" tudi eno poletje vsi listi odpadli, a ne zaradi suše, saj to zelo zelo dobro prenašajo, edina rastlina pri meni, ki je suša ni nikakor prizadela, temveč zaradi pepelaste plesni, v jeseni je na novo nastavila listje in cvetove in smo potem še nekaj obirali.
Je pa znano , da ima goji zelo rad res visok ph za rast, med 8 in 8.2, verjetno ima zato pri nas probleme.
Objavljeno: So Nov 30, 2013 10:17 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Pred zmrzaljo sem pobrala še zadnje gojije. So pa bili nenavadno sladki, in to te no name, ki so prej bili grenki, oni slajši pa so bilii grenki. Nič več ne razumem.
Objavljeno: Po Dec 02, 2013 12:28 am
Napisal/-a crtj
Pri nas gojiju recemo bljakberry :P
Objavljeno: Po Dec 02, 2013 9:23 am
Napisal/-a muha
Objavljeno: To Jan 07, 2014 3:44 pm
Napisal/-a muha
Debato o nakupu sadik iz Bolgarije sem osamosvojila. Najdete jo TULE .
Objavljeno: To Jan 07, 2014 9:06 pm
Napisal/-a muha
juglans - v temi o skupnem naročilu sadik iz Bolgarije
Okoli teh rastlin premlevam že dlje časa. V "prejšnjem življenju" sem jih kratek čas gojil kot sadike, vir pa je bilo seme. Torej, nič kontrolirano hibridnega. Tu se je moja praksa zaključila, sem pa nadaljeval z opazovanjem po vrtovih in poizvedovanjem iz spleta. Trenutno sem pri zaključkih, da je goji rastlina suhih območij. Predvsem to, temperaturno pa je zelo prilagodljiva. Če se spomnim fotografij iz Kitajskih plantaž, kjer je vse razen samih rastlin suho, sivo, peščeno, potem ta ugotovitev drži ne glede na to, da nasade namakajo. Tudi Vojvodina, zlasti Banat ima že bolj stepsko klimo. Od tam tudi slike teh lepih malih grmičkov z milijoni jagod.
Od tu dalje teoretiziram. Za soliden približek našim predstavam in željam bo za rastišče potrebno izbirati čim bolj prevetrena območja (zlasti jeseni, tedaj tudi najbolj razsaja plesen), zemljišče pa bi moralo biti kar se da odcedno. Kako je to mogoče na vaših lokacijah ne poznam, vem pa, da je pri meni to bolj kot ne misija neizvedljivo. Pet metrov levo ali desno bistveno ne spremeni vpliva celinske klime, lahko pa se izognem zavetrju večjih dreves, stavb na primer.
Tudi bogato pognojena sadilna jama ni v prid jesenski boleznim, bujna rast poganjkov je tako kvečjemu signal za nezadovoljstvo. V povezavi z bujno rastjo igra pomembno vlogo količina padavin, ki je pri nas kljub vsemu razmeroma visoka. Težja, ilovnata tla pre-ugodne razmere potencirajo.
Nadalje bi bil delček, ki bi lahko pretehtal, sama vzgojna oblika grmičev. Višje ko je krošnja od tal, vsaj načeloma, manj je izpostavljenosti vlagi tal in boljša je prezračenost.
Kako je z opraševanjem cvetja ne poznam, verjetno pa so dejavniki, ki na to vplivajo. Bo potrebno še kaj prebrati.
Sadike so njihove, ja.
Nekaj mojega razmišljanja.
Sestavni del eksperimentiranja pa je privlačen in nepoznan razplet.
Objavljeno: To Jan 07, 2014 10:43 pm
Napisal/-a mfranc
Zelo argumentirano razmišljanje. Sam sem bil nad Goji jagodami tako razočaran, da mi tudi premišljevanja niso bile vredne .
Verjetno je vlažni morost (plus predobra zemlja) glavni krivec za plesen, ki mi je vzela "delovni elan" z goji sadjem. Eeh, lahko bi ukrepal proti plesni, pa imam zapovedano čim manj špricanja.
Lahko bi počakal še nekaj let, z upanjem na adaptacijo na dane razmere, pa ni prostora ... .
Sicer pa ima Ferdo nasad na na močvirju.
Pri meni so šli ven po treh letih, po dveh presajanjih. Še tri leta sem se mučil s pletjem koreninskih poganjkov.
Bilo bi res dragoceno, če bi lastniki grmov, ki dobro rodijo, poročali kakšne pogoje jim nudijo.
Dodal bi še nekaj mojega razmišljanja;
- se mi samo zdi, da goji ljubi ilovnato zemljo?
- na spletu je precej podatkov o priporočeni pH vrednosti zamljišča - če dam vse podatke na skupni imenovalec, mi kaže na malo višji pH, kot za običajno sadje, mogoče celo preko ph 7?
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Feb 05, 2014 8:56 am
Napisal/-a metuljc