Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutina - Cydonia oblonga

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Crtj, s Krištofom od Hortensisa imamo kar dobre izkušnje, se mi zdi kar mož beseda. Je pa po domače rečeno "butični" Wink sadjar, z zelo omejenim številom sadik. Morda tudi posebnež; zagovarja sadne sadike brez cepljenja Rolling Eyes .

Tudi sam sem lani zamudil sadike Krymsk. Mimogrede, ki je ista, oziroma sinonim za Aromatnayo.

Če malo poveslaš po spletu, boš opazil da je že kar nekaj sort kutin, "ki naj bi se uživale sveže", celo Turki ponujajo nekaj. Izgleda pa, da nam forumašem še ni uspelo kupiti kakšno sorto, ali pač?

Tako da , Vinkoz, bo zaenkrat kriza tudi z vejicami Very Happy .

LP_________________mfranc
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Cepiče Krymsk-a se da dobiti tudi tukaj: http://www.gb-online.co.uk/prestashop/product.php?id_product=235, ampak kot kaže jih trenutno nima več.
Za naročilo, predračun in točne stroške ga je potrebno kontaktirati preko emaila, plačilo preko banke v funtih, cepiči pa prispejo z letalsko pošto v roku enega tedna.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Če je kdo pri francozih jih je so na voljo za izmenjavo...
http://www.fruitiers.net/fiche.php?NumFiche=1138_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Za sorto Leskovačka sem bral na nemških straneh in forumih na da ni samooplodna
http://www.baum-rosenschule-mueller.de/baum/index.php?option=com_content&view=article&id=764:bapfelquitte-leskovac&catid=55:quitte&Itemid=44

Ima kdo že posajeno to sorto, sam sem eno drevo posadil, je treba posaditi še drugo sorto npr. Vranjsko, Mamuth?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imel sem eno samo leskovačko kutino, pa je normalno rodila, res pa je rasla med hruškami.
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Saj to me zanima, raste med jabolki in hruškami, sta obe ti dve vrsti dober opraševalec za kutino? bo to zadostovalo za neko normalen pridelek?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa so res jablane in hruške opraševalci kutin? Močno dvomim, ker bi potem iz semen takih kutin že davno vzgojili križance.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kako je z opraševanjem ne vem, naj pa bi se dalo kutino razmnožiti s potaknjenci.
Kakšni so rezultati in uspeh ne vem, ker je to šele v planu za letos, tako da bo glede tega moral povedati kdo ki je to že počel.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Torej, da vsaka sorta hruške ne paše na kutino smo dognali!
Kaj pa obratno, kutina na hruško - sejanec?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Optimist je napisal/a:
Torej, da vsaka sorta hruške ne paše na kutino smo dognali!
Kaj pa obratno, kutina na hruško - sejanec?

Isto. Na normalen sejanec je igra na srečo, mogoče se prime, mogoče ne. Če pa je na sejanec cepljena sorta, ki je skladna s kutino(pastorjevka, hardijeva), potem se lahko cepi na to kutina.
Kako bi kutina rasla na sejancu ne vem, če pa bi dala plodove, pa bi jih bilo zadosti za vso sosesko...
Odgovori