Japonska nešplja - Eriobotriya japonica sin.Mespilus jap.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Dajmar, zmenjeno. Jih bom nekaj v lepe lončke prepikirala in se bova dobila na običajnem mestu
. Za zamenjavo ne rabim nič, imam nekaj tvojih rastlin (ki lepo rastejo).
Tajana, prezimna je pogojno. Voda pravi, da ne mara vetra, tukaj pa pravijo, da zdrži do -15: http://palmi.bg/en/product/143/loquat.html
in jo je treba zaščititi.
Ker jih je res veliko, ti jih nekaj pripravim, itak nimamo kaj zgubit, ane?![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Tajana, prezimna je pogojno. Voda pravi, da ne mara vetra, tukaj pa pravijo, da zdrži do -15: http://palmi.bg/en/product/143/loquat.html
in jo je treba zaščititi.
Ker jih je res veliko, ti jih nekaj pripravim, itak nimamo kaj zgubit, ane?
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
lepo se sliši za nešpljo, da je prezimna in to zagoto je. glede plodov pa je večji problem saj začenja cveteti novembra, decembra in še malo januarja. cvetovi omamno dišijo. jeseni sem vso krošnjo prekrila z nekaj plasti zimske koprene a ni nič pomagalo. vsi cvetovi so pomrznili. ta primorska "stara" sorta naredi rumene sočne plodove ko pomlad gre v poletje. figuline rastline so iz sadeža kateri je malo večji kot od ta "stare" sorte in je bil na tržišču že zgodaj na pomlad. okusa ni imel takšnega kot ta "stara" sorta, ko so se sadeži malo omedili so bili okusnejši. nekoč sem brala, da sta dve sorti. če se prav spomnim tudi velikosti sadeža je bila različna. lpvoda
kljub temu, da bo težava pri vzgoji polodov je drevo izredno lepo z usnjatimi rebrastimi velikimi listi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
kljub temu, da bo težava pri vzgoji polodov je drevo izredno lepo z usnjatimi rebrastimi velikimi listi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 270
- Pridružen: Če Maj 19, 2016 2:00 am
tajana je napisal/a: |
Figula ce je prezimna, potem bi jaz imela eno. |
Tile deklarirajo, da preživi -15 st. C.
http://palmi.bg/en/product/411/loquat.html_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
-
- Prispevkov: 634
- Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am
turnogo je napisal/a: | ||
Tile deklarirajo, da preživi -15 st. C. http://palmi.bg/en/product/411/loquat.html |
-15 ne preživi, garantirano. Treba je pač meti malo zdrave pameti in ne verjeti vsega kar napiše prodajalec. Drug problem je pa tako ta, da nikoli ne bo imel sadežev pri nas na celini, razen če bo v ogrevanem rastlinjaku._________________Iščem zanimive sadne vrste...
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Berem raziskave, da so listi precej zdravilni. Ugodno vplivajo na delovanje ledvic in pomagajo pri čiščenju strupov iz telesa, ugodno vplivajo na trebušno slinavko (pankreas) in s tem tudi na diabetes tipa II, notranja in zunanja uporaba pomaga pordeli koži.
Po raziskavah naj bi sestavine listov raztapljale sluzast ovoj okoli strupenih spojin v telesu in s tem pripomogle k njihovi nevtralizaciji.
Liste se za čaj najprej očistijmo in pri tem odstranimo dlačice. Potem jih posušimo in pripravimo čaj:
- najprej liste zdrobimo na manjše kose (listi so precej veliki)
- za liter vode naj bi zadostovalo 5 gramov listov
- na hitro zavremo, nato zmanjšamo in rahlo kuhamo 15 min
- odstavimo, počakamo 10 min, precedimo in pijemo (lahko toplo ali hladno)
Po raziskavah naj bi sestavine listov raztapljale sluzast ovoj okoli strupenih spojin v telesu in s tem pripomogle k njihovi nevtralizaciji.
Liste se za čaj najprej očistijmo in pri tem odstranimo dlačice. Potem jih posušimo in pripravimo čaj:
- najprej liste zdrobimo na manjše kose (listi so precej veliki)
- za liter vode naj bi zadostovalo 5 gramov listov
- na hitro zavremo, nato zmanjšamo in rahlo kuhamo 15 min
- odstavimo, počakamo 10 min, precedimo in pijemo (lahko toplo ali hladno)