Japonska nešplja - Eriobotriya japonica sin.Mespilus jap.

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Japonska nešplja - Eriobotriya japonica sin.Mespilus jap.

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Glej tudi: Mespilus germanica - nešplja

Japonska nešplja, lokvat - Eriobotriya japonica sin.Mespilus jap.,

Sadno drevo ki nas preseneti s cvetenjem že sredi decembra, z okusnimi rumenimi sadeži pa konec maja. Žal je prezimno trdna le na Primorskem.

Več
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Kakšne so vaše izkušnje s cepljenjem jap. nešplje?
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Gringo je napisal/a:
Kakšne so vaše izkušnje s cepljenjem jap. nešplje?

Gringo- še vedno si brez odgovora. Pri vsej "ELITI" cepilcev, poznavalcev, profesorjev-ic. Shocked Tokrat sem se postavil v ozadje, da vidim odziv ostalih.Rezultat informacij.
Niti to, na kaj je bolje cepiti, da ti prej obrodi, pa vrste podlag, kdaj ti obrodi necepljena. Očitno potrebuješ obširno razlago na SKYPE.
lp. Vinkoz
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Lansko pomlad je bila poleg žižole, fige in skorša izdana na znamki. Ta lanska kolekcija rastlin na znamkah se mi je zdela precej nenavadna, ker edino, kar jim je skupnega, se mi zdi, da so sadje, drugo pa... No, kot zanimivost pač... Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda 21 Nov 2015

nešpula je zame izredno okusen sadež, kateri dozori v drugi polovici junija. (kot otrok sem jih vedno brala takoj na začetku šol. pol. počitnic) vikip. pravi zgodaj na pomlad mogoče kakšen od kultivarjev. namreč jih je več.

prihaja iz Japonske čez Kitajsko in jo vzgajajo na območjih subtropske klime. zimzeleno drevo katero lahko zraste pravijo tudi do 10m. takega drevesa še nisem videla. prenese tem. do -10stop. suša jo, ko se ukorenini ne moti a nikakor ne mara močnega vetra. in kje sem je jaz posadila pred 30-timi leti? tam kjer burja (danes napr. orkanska) naravnost bije vanjo. listje je temnozeleno, usnjato, debelo in trdo s poprhom malih dlačic, enako kot popki. ko veliko dreves počiva ona ti lepo začne odpirati te male kosmatinčke kateri cvetovi zadišijo sladko, sočno kot skleda zrelega ekzotičnega sadja in to precej daleč naokoli. čudim se omamnem vonju na začetku novembra, saj gledam po nižjih rastlinah, a vrtnice imajo le tu in tam še kakšen cvet. če bi jih vse dala v šopek ne bi mogle tako močno in lepo dišati. in ko le grem bolj za vonjem zagledam nežno bele cvetove v stožastem socvetju. upam, da jih današnja burja ne bo sklatila. sadeži so v grozdu velikosti do cca 7cm oranžnorumene barve z močno ustnjato povrhnjico. ko ga ugrizneš slišiš pok in ti po bradi steče nektar sadeža. jaz zadevo rešujem tako da dam celi sadež v usta kjer ga oberem ter izpljunem 2 ali več precej velike semenke (kot recimo začetni členek ženskega malega prsta na roki). iz takih semen sem pred tolikimi leti vzgojila 3 nešpule. ostali sta mi dve, ker sem tretjo ob nepravem času želela presaditi. lpvoda

forest 727

Slovensko se temu sadežu reče Nešplja. Smile

robertTo je japonska nešplja
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hvala. lpvoda

PS: burja je pošteno oklestila cvetove._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

voda, se mogoče spomniš po kolikem času sta tvoji drevesci, vzgojeni iz semena, prvič zacveteli? in obrodili?
Meni sta letos tudi vzklili 2 semeni - pa da vidim, koliko časa moram čakati Wink
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Naša, tudi vzgojena iz koščice, je prvič zacvetela pri 4 letih. Sedaj je stara 8 let in visoka okrog 3 m. Letos je polna cvetov. Kaj bo iz tega ratalo je pa druga zgodba.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

O, super, to je pa kar hitro Smile
hvala
Odgovori