Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Naravna zaščita vrtnic

Moderator: Melona

1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Super bodika, tudi jaz letos poskušam nekoliko več zelišč saditi med vrtnice. Pravkar si vzgajam še sadike žajblja in mete, pa kamilice, vse gredo med vrtnice. Imam občutek, da vrtnice ne bodo imele nič proti. Wink_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Matjaž Mastnak je za DLVS zbral tole, morda bo komu v pomoč. Vsekakor poročajte, če boste preizkusili.

Zdravje vrtnic brez kemije
Recepti, ki jih velja preizkusiti. Izkušnje pošljite na naslov: matjaz.mastnak©arboretum.si
Vsa sredstva, ki jih uporabljamo prvič, najprej preizkusimo na nekaj rastlinah, da se prepričamo, da ne naredijo ožigov.

Olje v receptih je olje oljne ogrščice, npr. OGRIOL (Pinus)
ali parafinsko olje, npr. BELO OLJE (Pinus) [za poletna škorpljenje v 1 - 2 % konc.]
Z oljem škropimo suhe rastline in zjutraj, ne v vročini.

Cornellska formula

2 čajni žlički sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat) /pecilni prašek/
1 jedilna žlica olja
2 l vode

Za preprečevanje črne listne pegavosti, deloma tudi pepelovke.
Ob napadu s curkom speremo pepelovko z listov in šele nato škropimo.
Uporabno preventivno in ob prvih znakih bolezni.
Zjutraj, na 5-7 dni, omočimo liste od zgoraj in spodaj.
Škropljeni zdravi listi – napad odložen za 2 tedna.

dr. Keneth Horst, Cornell University

Soda s kisom

1 žlica sode bikarbone
1 žlica olja
2 žlički kisa
2 l vode
1 žlička tekočega mila za roke

Kis dodamo nazadnje, mešamo. Mehurčki CO2; nastane natrijev acetat (fungicidne lastnosti).
Zjutraj, ko je hladneje od 26 °C. Tedensko.

Kisova prha

1,5-2 žlici kisa (5 %, jabolčnega ali alkoholnega)
2 litra vode
Proti črni listni pegavosti. Tedensko, zjutraj. Preventivno!

Česnov fungicid

100 g strtega česna
33 g olja

Namočimo strt in sesekljan česen v olje za vsaj 24 ur.
Žlica tekočega mila raztopimo v pol litra vode.
Zmešamo z oljem. Precedimo.
Hranimo v zaprtem steklenem kozarcu, lahko več mesecev.

Škropivo: 2 žlici pripravka v pol litra vode.
Proti pegavosti in pepelovki.

Česnov fungicid in repelent

glavica česna,
2 žlici repičnega olja
¾ litra vode
4 ostri feferoni
cela limona

V mikserju ali s paličnim mešalnikom zmiksamo tako fino, kot se da. Pustimo stati čez noč. Zjutraj precedimo skozi fino gazo. Do uporabe hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku.

Škropivo: 1 žlica na liter vode.

Mleko

1 dcl mleka v 9 dcl vode;

1x tedensko za preventivo in 2x tedensko ob prvih znakih pepelaste plesni.
Proti pepelovki.

Presličin čaj

3 cl posušene, strte preslice
4 litra vode
Zavremo in pustimo stati vsaj pol ure. V steklenici lahko »koncentrat« stoji do 30 dni.

Škropivo: 1 dl »koncentrata« na pol litra ali en liter vode. Škropimo ob prvih znakih bolezni 2x na teden._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Garden-ja,
hvala, bo zagotovo prišlo prav.
žižola

Odgovor Napisal/-a žižola »

Hvala,
ravno nekaj takšnega sem iskala, ker moje vrtnice letos niso v najboljši kondiciji - nikakor Sad .
Saj cvetele so lepo, vendar listje - obup._________________LP Žižola
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ja, ni druge, bo treba tole pred naslednjo sezono prav čas še enkrat prebrati in se ne zanašati, da morda bo pa vse OK tudi brez preventive, kot sem se letos. Zdaj imam pa seveda vse pikasto, rjasto, plesen ... Ni da ni.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Prosim poročajte o vsaki izkušnji s temi pripravki!
1vrtnica

Tole z mlekom sem ravnokar zapisala v sosednji temi, ker tega nisem prebrala prej. Samo tam so rekli, da naj bo razmerje približno pol-pol. Treba bo probat, ni druge._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Ob pojavu plesni zadnje tri sezone škropim z jogurtom. Verjetno je enako učinkovit tudi pripravek z mlekom.
Začela sem pri vrtnici Arthur de Sansal, saj pred tem, s plesnijo sploh nisem imela nekih večjih težav. Kar močan napad plesni se je že po prvem škropljenju zaustavil in od takrat naprej uporabljam samo še to.
Uporabljam recept : en probiotičen jogurt na 1,5l vode (mislim da bi bilo enako učinkovito tudi z navadnim, ampak če se že gremo bio, naj bo probiotičen Wink )

Kisovo prho sem prvič uporabila, mislim da dve sezoni nazaj. Takrat ob obisku vrta nisem imela pri roki nobenega škropiva in ker sem na par vrtnicah opazila začetek pojava pegavosti, sem se odločila da na treh grmih poizkusim. Ob naslednjem obisku čez kakšen teden, sem videla, da se je napad bolezni zaustavil, vrtnice pa so tudi preživele. Tudi s tem nadaljujem od takrat naprej dokaj uspešno. Še letos, ko sem bila polno zaposlena z drugimi stvarmi in so bile vrtnice kar malo preveč prepuščene same sebi, mi je uspelo zajeziti napad pegavosti. Kar se mene tiče je to to.
Škropivo-prho naredim z domačim jab.kisom v razmerju: 1,5 jedilne žlice na 1l vode.
1vrtnica

To je pa odlična novica Rene. Jupi

A si pred tem tudi odstranila obolele liste ali si jih kar pustila?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Rene, jih škropiš le iz zgornje strani?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori